Miroslav Aleksić: Podržavam šetnju za Olivera, ali to nema direktne veze sa referendumom

Izbori 2022 Politika

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je danas da podržava ideju o šetnji u znak sećanja na ubijenog lidera inicijative „Sloboda, demokratija, pravda“ Olivera Ivanovića, zakazanu za 16. januar, ali da to nije u direktnoj vezi sa referendumom o ustavnim promenama, koji će biti održan istog dana.

  • Svakako da bi trebalo održati šetnju za Olivera i podsetiti vlast da to političko ubistvo nije rešeno. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je obećavao da će ovaj slučaj biti rešen, koji je lično stao u zaštitu Milana Radoičića, danas više i ne pominje Olivera, rekao je Aleksić za list „Danas“.
  • To, međutim, nema direktne veze sa referendumom, koji je još jedna igra režima u nizu. Mislim da bi tog dana trebalo organizovati blokade i ne davati legitimitet tom procesu koji ima za cilj da cementira Vučićevo partijsko pravosuđe“, dodao je Aleksić.

Skupština Narodne stranke je na sednici održanoj u nedelju, 26. decembra 2021. godine, donela jednoglasnu odluku da se ta stranka protivi promenama Ustava Srbije koje se odnose na pravosuđe, a koje je usvojila Skupština Srbije 30. novembra, jer nisu u interesu države i građana.

  • Stručna javnost je gotovo jednoglasno mišljenja da predložene promene Ustava ne bi doprinele nezavisnosti pravosuđa, a Narodna stranka je uverena da bi, u našoj političkoj realnosti, za kratko vreme sudovi i javna tužilaštva bili stavljeni pod apsolutnu kontrolu vladajuće stranke, zato što se ovim promenama Ustava, zapravo, olakšava i pojednostavljuje politički uticaj na sudije i tužioce, navela je Narodna stranka u saopštenju.

Vlast nije obezbedila javnu raspravu i građani nisu informisani o predloženim promenama Ustava, promene Ustava je usvojio nelegitimni saziv parlamenta, nakon nelegitimnog i netransparentnog postupka donošenja Akta o promeni Ustava Srbije, a nije obezbeđena ni delotvorna kontrola procesa glasanja na referendumu o potvrđivanju Akta, dodaje se u saopštenju Narodne stranke.

  • Imajući u vidu da je potvrđivanje promene Ustava na referendumu izraz suverenosti građana, kao i da političke stranke ne učestvuju neposredno na referendumu, Narodna stranka poziva građane da slobodno i po svojoj savesti odluče da li će učestvovati na referendumu, navodi se u saopštenju.      
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.