Miroslav Aleksić: Spreman sam da budem predsednički kandidat ako imam podršku

Izbori 2022

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je danas da je spreman da bude kandidat opozicije za predsednika Srbije ako „istraživanja pokažu da ima podršku“.

  • Spreman sam da prihvatim odgovornost, ali nisam jedini koji figurira kao mogući kandidat. Želim da ostvarimo uspeh i da promenimo sistem u Srbiji. Nemam pravo na komfor – da gledam šta meni lično odgovara, a šta ne, rekao je Aleksić u intervjuu listu „Blic“.

Upitan da li je tačno da je da predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas kao kandidata predložio Zdravko Ponoša, Aleksić je odgovorio da je “istina da je Ponoš jedan od onih koji će biti ’izmeren’ i da se to radi na insistiranje koalicionih partnera Narodne stranke“.

  • Ponoš nama u Narodnoj stranci nije ništa rekao, niti je tražio podršku od nas. Koliko mi je poznato, nakon što je napustio sve funkcije u stranci, ni sa kim od nas nije razgovarao, niti nas je udostojio svojim prisustvom na stranačkoj skupštini, na koju je bio pozvan kao jedan od osnivača, dodao je Aleksić.
  • Ali, bez obzira na to, ako se pokaže da on ima taj potencijal, nećemo iskoristiti veto na koji imamo pravo po koalicionom sporazumu koji smo potpisali. Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić je rekao da je suština to da zajednički kandidat bude osoba koja ima najveće šanse, tu nema mesta za sujetu i lične animozitete, rekao je Aleksić.

Aleksić je istakao da predsednik Srbije Aleksandar Vučić „nikada nije bio slabiji za poslednjih deset godina, a da će do izbora biti još slabiji“, i dodao da bi predsednički kandidat opozicije trebalo da „ima potencijal u smislu kako ličnog rejtinga, tako i podrške što šireg opozicionog spektra da bi režim pao“.

Upitan da li su, pored njega, spremni da budu kandidati i Miodrag Zec, Zdravko Ponoš, Marinika Tepić, Dejan Šoškić i Božo Prelević, Aleksić je odgovorio da su „svi oni spremni da budu ’izmereni’“, a da će se kada stignu rezultati istraživanja, videti ko je spreman i da preuzme odgovornost.

  • Radili smo i do sada istraživanja, a ovo je najuži izbor. Već šest meseci se bavimo time, obavili smo mnogo razgovora i sagledavali stanje. Svi koji se mere su i u dosadašnjim istraživanjima stajali dobro. To su ljudi za koje su različita istraživanja pokazala da bi mogli da dobiju podršku građana, ali ovo je poslednji krug, rekao je Aleksić.

Na pitanje kako procenjuje svoje šanse protiv sadašnjeg predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Aleksić je odgovorio da opozicija izlazi na izbore da bi pobedila Vučića, a ne da bi samo učestvovala.

  • Očekujem i da Vučić neće imati apsolutnu većinu u parlamentu, i to je dovoljno da se stvari u Srbiji promene. Što se tiče opozicije i svih drugih opozicionih stranaka, mogu da naprave dobar rezultat koji može u parlamentu da stvori takvu sliku da režim ne može da funkcioniše kao do sada, rekao je Aleksić.

Na pitanje o sutrašnjem referendumu o promenama Ustava Srbije, Aleksić je odgovorio da se Narodna stranka protivi promenama Ustava, a da bi građani po svojoj savesti trebalo da odluče da li će učestvovati na referendumu.

  • Ne verujem ni u šta što organizuje Aleksandar Vučić, posebno ne dva meseca pre izbora, zaključio je Aleksić.
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.