Mirsad Đerlek: Novac za lečenje Gavrila spreman, čeka se faktura

Društvo

Novac za lečenje malog Gavrila Đurđevića iz Kragujevca koji je obezbedilo Ministarstvo zdravlja spreman je i nema ničega spornog u tome, ali se mora poštovati procedura koja podrazumeva da se Ministarstvu dostavi zvanična faktura kako bi zakonski mogli da prebace novac za lečenje, rekao je državni sekretar tog ministarstva Mirsad Đerlek.

Roditelji Gavrila Đurđevića, koji boluje od spinalne mišićne atrofije i čija je borba za život ujedinila Srbiju, objavili su na društvenim mrežama da im još nije uplaćeno 370.000 evra koje je država obezbedila za lečenje tog dečaka koji boluje od spinalne mišićne atrofije.

Đerlek je u izjavi za Tanjug rekao da potpuno razume roditelje malog Gavrila, ali da novac koji je za njegovo lečenje obezbedila država mora da se pošalje onako kako zakon nalaže.

  • Mi živimo u pravnoj državi i moramo poštovati sve zakonske procedure. Novac za lečenje Gavrila stoji i čeka da bude prebačen, ali to nije moguće prebaciti na privatni račun lekara koji je napisan ručno. Mi ipak moramo dobiti fakturu, kako bismo znali da će novac zaista otići za lečenje deteta, objasnio je Đerlek.

Dodaje da kada je u pitanju lečenje mališana, novac koji je država obezbedila nije problem, međutim, kako kaže, kada je u pitanju edukacija roditelja to se može obaviti i na domaćem Institutu „Tiršova“.

  • Ono što građani treba da znaju to je da naša država uopšte ne žali novac za decu. Naš zadatak je da brinemo o zdravlju svih građana Srbije, a posebno naših najmlađih. Ono što mi moramo da znamo to je da novac ide u prave ruke i da je zakon iznad svih nas, poručio je Đerlek.

Ističe da će država uraditi sve da pomogne Gavrilu Đurđeviću, kao što je do sada činila za bolesnu decu.

  • Zaista nema potrebe bilo za kakvim spinovanjem u ovom trenutku posebno kada je reč o zdravlju deteta. Želimo novac što pre prebacimo za njegovo lečenje i sve što tražimo je da nam roditelji dostave fakturu, kaže državni sekretar.

Đerlek podseća da je država 2014. godine osnovala fond za lečenje dece koja boluju od retkih bolesti, te da je do 2021. godine 200 mališana lečeno u inostranstvu o trošku države.

  • Do 2012. godine, država je izdvajala nula dinara za lečenje te dece. Naš je cilj i posao da izađemo u susret i omogućimo lečenje dece koja boluju od retkih bolesti, zaključio je on.

Gavrilo Đurđević iz Kragujevca je sa osam meseci u maju, započeo lečenje u Dečjoj klinici „Betešda“ u Budimpešti u Mađarskoj.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.