Mitar Šarković pobednik u plivanju za Časni krst (FOTO/VIDEO)

Društvo

Uz verski pozdrav „Bog se javi – Vaistinu se javi“, u hladno Šumaričko jezero ušlo je 98 plivača. Do Bogojavljenskog krsta prvi je doplivao sedamnaestogodišnji Mitar Šarković, kome je ovo bilo prvo učešće.

Sa vencem oko vrata I krstom u ruci, Mitar je odmah po izlasku iz vode rekao da se oseća odlično i zahvalio se publici i svim učesnicima.

„Imao sam odavno veliku želju i volju da plivam za Krst. Prijavljivao sam se i ranije, ali nisam bio izvučen. Drago mi je što sada mogu da učestvuju svi koji žele“, rekao je Mitar, inače gimnazijalac i sportista koji trenira plivanje.

Plivanje za Krst časni za Kragujevčane je ove godine imalo poseban karakter, jer je plivanje bilo dozvoljeno svim vernicima koji su to želeli.

Naime, posle 20 godina od obnavljanja ove duhovno -sportske manifestacije u srcu Šumadije, promenjena su pravila, prema kojima je do sada broj učesnika bio ograničen na 33.

Interesovanje građana je godinama unazad prevazilazilo ograničeni broj, pa su organizatori od ove godine dozvolili učešće svima koji na ovakav način žele da iskažu svoju veru.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Najmlađi učesnici ove godine bili su brat i sestra Tadija (7) i Nikolina (9) Prokić. Tadija je inače plivao i prošle godine, a svi tadašnji učesnici jednoglasno su odlučili da vitešku titulu predaju njemu, kao apsolutno najmlađem učesniku ikada u Kragujevcu.

Plivao i Kanađanin Šon

Srpski zet iz okoline Toronta, Šon Eldebs (34), odlučio je da se ove godine pridruži bratu svoje supruge i sa Kragujevčanima pliva za Krst časni.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Šon je za Nova.rs, na odličnom srpskom jeziku, rekao da već godinama iz publike posmatra ovu manifestaciju i da mu je čast što je ove godine dobio blagoslov da učestvuje.

„Poštujem pravoslavlje, ovo je lepa tradicija i kultura. Mnogo mi se sviđa. Ja u Kanadi slavim slavu, svetog Aranđela i volim pravoslavne običaje“, rekao je ovaj srpski zet.

Za ovogodišnju manifestaciju u Kragujevcu se prijavilo 115 plivača, ali je lekarski pregled prošlo njih 98. Osim devetogodišnje Nikoline, za Krst časni, plivala je i tinejdžerka Saška Ivković, kojoj ovo nije bilo prvo učešće.

Izvor: nova.rs; Foto: Lazar Novaković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.