Mlada kragujevačka naučnica Tijana Šušteršič, dobitnica stipendije L’Oréal – UNESCO „Za žene u nauci”

Društvo Grad Istraživanje

Radi na projektima primene veštačke inteligencije u medicini, sarađuje sa stranim univerzitetima i kompanijama, kao asistent prenosi svoje znanje studentima na kragujevačkom FIN-u, voli skijanje na našim planinama, stiže da vreme provede sa porodicom, druži i sa prijateljima popije kafu, pročita knjigu, pogleda neki dobar film… Kada postoji dobra organizacija, za sve se ima vremena, srdačno se osmehujući, kao i uvek kaže Kragujevčanka Tijana Šušteršič, mlada naučnica i dobitnica ovogodišnje Nacionalne stipendije u okviru svetski poznatog programa L’Oréal – UNESCO „Za žene u nauci”. 

Tijana je student doktorskih studija na Fakultetu inženjerskih nauka, Univerziteta u Kragujevcu, gde je i zaposlena na radnom mestu asistenta. Osnovne akademske i master studije završila sam na istom fakultetu na kome je nastavila da se bavi naučno-istraživačkim radom.

– Moja istraživanja su u oblasti primenjene informatike u inženjerstvu, a njihov cilj je da se pokaže da veštačka inteligencija može da se primeni na više različitih oblasti medicine i da ona može da pomogne u medicinskoj dijagnostici, pojašnjava Tijana za naše čitaoce.

Još kao student bila je stipendista Fonda Dositeja za izuzetno nadarene učenike i studente, dobijala nagrade za studenta generacije osnovnih i master akademskih studija na Fakultetu inženjerskih nauka Univerziteta u Kragujevcu.

– Između ostalih, dobitnica sam i nagrade za prvo mesto  na takmičenju „Nethatlon” za rad u vidu poster prezentacije „Bayesian Network for Automatic Localization of Intervertebral Disc Herniation”, navodi ona.

Na svojim doktorskim studijama usavršavala se se u zemlji i inostranstvu, pri čemu se najviše ističe stipendija organizacije European Virtual Institute on Knowledge-Based Multifunctional Materials AISBL (KMM-VIN). Učesnik je nacionalnih i međunarodnih projekata od kojih su dva Horizont H2020.

– U okviru tog projekata sam ne samo radila na razvoju modela, već sam i učestvovala na konferecijama, sastancima, pisala zvanične izveštaje i prezentovala postignute rezultate pred Evropskom komisijom u Briselu, gde se ocenjuje uspešnost rada projekta i nastavak finansiranja. Radila sam na implementaciji algoritama veštačke inteligencije u cilju razvoja epidemiološkog modela širenja kovid-19 bolesti na nivou populacije, kao i personalizovanog modela razvoja kliničke slike kod pojedinca zaraženog ovom bolešću, ističe Tijana, dodajući da je do sada objavila 13 radova u kategoriji M20, kao i dva poglavlja u istaknutoj monografiji od međunarodnog značaja.

U svom svakodnevnom radu pre svega je fokusirana na rad sa studentima, jer je zaposlena kao asistent na Fakultetu inženjerskih nauka, Univerziteta u Kragujevcu.

-Kroz različite predmete pokušavamo da zainteresujemo studente za rad u nauci i da im pokažemo kako nauka može da bude zanimljiva i interesantna. Učestvujem u izvođenju vežbi iz 11 predmeta iz oblasti veštačke inteligencije, programiranja, kompjuterske grafike i bioinženjeringa. Rad sa studentima je uvek interesantan, jer podrazumeva razmenu mišljenja, prenošenje znanja, ali drugačiji pristup studenata rešavanju pojedinih problema utiče na to da i ja nekada počnem da razmišljam van standardnih okvira, iskrena je naša sagovornica.

Naravno, da je njenim studentima drago što je ova prestižna nagrada L’Oréal – UNESCO „Za žene u nauci” došla u Kragujevac i što je ona jedna od dobitnica.

Trenutno je angažovana na nekoliko međunarodnih projekata kao član tima u Kragujevcu.

– Na tim projektima sarađujemo sa partnerima iz drugih država, gde svaki od partnera svojim znanjem i učešćem rešava deo tog problema. Primena veštačke inteligencije u medicini, kojom se mi bavimo, u okviru projekata i saradnje sa stranim Univerzitetima i kompanijama, a najviše kroz H2020 projekte, ima za cilj: stratifikaciju pacijenata sa oboljenjem karotidnih arterija analizom kliničkih i personalizovanih podataka, obradom plaka i cerebralne slike i novim biomarkerima (TAXINOMIS projekat), razvoj modela specifičnih za pacijente za praćenje i procenu stanja pacijenata sa kardiomiopatijom (SILICOFCM projekat), integraciju različitih algoritama mašinskog učenja u jednu platformu na više nivoa za istraživanje raka, kardiovaskularnih bolesti, koštanih poremećaja i inženjering tkiva (SGABU projekat) predviđanje debljine prevlake kako bi se produžio životni vek biomaterijala podložnog koroziji (PANBioRA projekat) i već pomenuti projekat razvoja personalizovanog AI modela za predviđanje kovid-19 kod pacijenata ili epidemiološkog modela za praćenje broja ljudi zaraženih kovid-19 (COVIDAI projekat ), navodi ona.

Za njen dalji rad velika je podrška dobijanje ovako značajnog priznanja i stipendije.

– Osećaj je neverovatan, jer je prepoznat dugogodišnji trud i rad. Nacionalna stipendija programa L’Oréal – UNESCO „Za žene u nauci” mi veoma znači, jer predstavlja prvi korak u samostalnom izvođenju jednog projekta, ali mi i daje podstrek za dalje naučno i profesionalno usavršavanje i podršku da nastavim da se bavim naukom u Srbiji. Koleginice, koje su ovogodišnje dobitnice stipendije, se takođe bave aktuelnim temama koje su veoma značajne za nauku i već smo našli dodirne tačke, te planiramo ubuduće i međusobnu saradnju. Svakako da ova nagrada koja se dodeljuje mladim naučnicama, predstavlja izuzetan vid pomoći i podstiče mlade žene-naučnice da se bave istraživanjima, otvoreno priča Tijana.

U razgovoru sa njom, sa „Glas Šumadije” neizbežno je i pitanje o stalnom odlasku naših mladih naučnika u inostranstvo. I ona je imala takve ponude ali se ipak opredelila da ostane i radi u Srbiji.

– Ponude za obrazovanje i rad u inostranstvu sam imala, ali je tim u kome radim izuzetno priznat kako kod nas, tako i u svetu, te sam se na kraju odlučila da ostanem. Konstantno se usavršavamo putem rada na projektima, edukacijom kroz različite kurseve i radionice, a saradnja sa međunarodnim partnerima podrazumeva i dosta putovanja na konferencije i sastanke, tako da imamo i mogućnosti za razmene ideja kao i da se uvek prate najnovija dostignuća u svetu, kaže, na tu temu ona.

Uprkos svim obavezama na poslu i radu na naučnim projektima uvek nađe i vremena za sebe i njoj najbliže. Za Tijanu, uvek vedru, nasmejanu i punu pozitivne energije – ukoliko postoji dobra organizacija, za sve ima dovoljno vremena, pa i za druženje, porodicu, prijatelje i slobodno vreme.

– Volim da čitam, šetam u prirodi, da sa prijateljima popijem kafu i izađem, pogledam dobar film, a uz dobru muziku uvek može da se nađe ritam za ples. Nekada sam ternirala jazz balet, pa sada kada imam vremena i mogućnosti, uvek volim da se podsetim koraka iz takmičarskih dana. Pored toga, volim da skijam i zimovanje uglavnom provodim na nekoj od našh planina, u svom neposrednom, prirodnom stilu završava Tijana Šušteršič, ovaj razgovor za „Glas Šumadije”.

Foto: L’Oréal i privatna arhiva (naslovna fotografija L’Oréal)
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.