Mladi Kragujevčani plesali u “Kneževom arsenalu”

Grad Kultura

U okviru evropskog događaja “Work it out”; koji organizuje Evropska ruta industrijske baštine ispred 35 značajnih spomenika razvoja industrijalizacije, danas su plesali i mladi u Kragujevcu.

Iz naše zemlje poruka putem plesa poslata je iz Kragujevca iz Kneževog arsenala čijom je izgradnjom i započela industrijalizacija u našoj zemlji.

Zahvaljujući Klasteru puteva kulture i putevima Tesle koji su deo Evropske rute industrijske baštine i Srbija se pridružila obeležavanju Dana evropskog nasleđa. Iz Kneževog arsenala u Kragujevcu deca su uz istu muziku i istu koreografiju zaplesala zajedno sa svojim vršnjacima iz ostalih zemalja.

“Jako je značajno zato što smo mi jedini predstavnici ovog dela Evrope, zapravo jedini predstavnici Jugoistočne Evrope koji plešu u ritmu sa ostalih 35 lokacija. Plešemo ispred čaurnice na mestu gde je prvi put zasijala sijalica u Srbiji i to dve godine nakon što je to svetsko čudo predstavljeno u Parizu, uz prisustvo kralja Milana i kraljice Natalije”, kaže koordinatorka Kancelarije za mlade u Kragujevcu Marija Đoković.

Izgradnjom Kneževog arsenala započela je industrijalizacija Srbije, a ovaj jedinstveni industrijski i arhitektonski kompleks sastoji se od fabričkih zgrada i radionica s kraja XIX i početka XX veka.

  • Davne 1853. godine ovde je izliven prvi top i to jeste početak industrijalizacije Srbije. Prostor je dosta interesantan pre svega za zaposlene u filmskoj i muzičkoj industriji tako da je ovo prostor gde je snimana i serija Titanik, ali i mesto gde se održava i poznati Arsenal fest, ističe direktor Gradske turističke organizacije Kragujevac, Bojan Pavlović.

Muzej „Stara livnica“ svedoči o industrijskom razvoju naše zemlje, a u njemu se nalazi preko 5.800 različitih premeta, oružja, arhivskih dokumenata koji pokazuju kako su izgledale naše prve moderne fabrike u ovom delu Evrope.

  • Ovo je događaj čija suština jeste da mladi ljudi spoznaju značaj industrijskog nasleđa i da to bude njihova polazna tačka i veza da spoznaju svoje buduće obrazovanje i zanimanje, da shvate da modernih automobila ne bi bilo da nije pronađena parna mašina, da ne bi bilo računara da nije elektrifikacije, kaže Stefan Jovanović, pomoćnik gradonačelnika za omladinu i saradnju sa Univerzitetom u Kragujevcu.

Jovanović je tom prilikom pozvao mlade i sve ostale sugrađane da podrže nastup naših predstavnika, da glasaju, lajkuju i šeruju naš spot i time doprinesu gradu Kragujevcu u borbi za titulu najzanimljivije lokacije industrijske baštine u Evropi.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.