Mladi violinista Uroš Adamović dobitnik stipendije Fondacije „Evro za znanje“

Društvo Kultura

Uroš Adamović, učenik trećeg razreda prestižne Škole za muzičke talente u Ćupriji, jedan je od ovogodišnjih dobitnika stipendije Fondacije „Evro za znanje“.
Po odluci Upravnog odbora Fondacije, Uroš se našao među pet dobitnika ove stipendije, koja se svake godine dodeljuje najuspešnijim učenicima i studentima koji se školuju u Republici Srbiji.

Uroš Adamović, po mišljenju stručnjaka jedan od naših najtalentovanijih mladih violinista, koji već sada iza sebe ima bogatu biografiju, rođen je 2004. godine u Tularima, malom mestu koje se nalazi u Opštini Ub. Svoje muzičko obrazovanje započinje sa devet godina u Muzičkoj školi „Petar Stojanović“ u Ubu, dok sa 12 godina postaje učenik profesorke Milice Mladenović u Školi za muzičke talente u Ćupriji. Dobitnik je preko 30 specijalnih i prvih nagrada na najznačajnijim takmičenjima u zemlji i inostranstvu, a do sada je nastupio na preko 100 koncerata u najznačajnijim salama u Srbiji poput Velike dvorane Kolarčeve zadužbine, Galerije SANU, Atrijuma Narodnog muzeja, Svečane sale Prve kragujevačke gimnazije… Pored nastupa u našoj zemlji, izdvajaju se i nastupi u Italiji, Sloveniji, Češkoj, Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori.

Imao je priliku da sarađuje i svira sa brojnim istaknutim umetnicima iz zemlje i sveta, a usavršavao se na kursevima renomiranih violinista i pedagoga kao što su Tatjana Balašova (Konzervatorijum „Čajkovski“, Moskva), Vesna Stanković Mofat (Univerzitet umetnosti u Gracu), englesko-holandski violinista Danijel Rouland (Royal Academy of Music, London), Latica Honda Rozenberg (Univerzitet umetnosti u Berlinu), sa kojom aktivno sarađuje i kod koje planira da nastavi svoje usavršavanje na studijama.

Šira javnost je Uroša upoznala nakon nesvakidašnjeg humanitarnog koncerta koji je, na poziv Muzičke omladine-Kragujevac, održao u Svečanoj sali Prve kragujevačke, pred neobičnom publikom. Uroš je u decembru prošle godine, uz uživo prenos na platformi YouTube, nastupio pred plišanim medvedićima, koji su zatim prodati, a sva sredstva prikupljena njihovom prodajom uplaćena za lečenje malog Olivera. Ovo nije bio jedini put da se Uroš odazvao pozivu raznih organizacija, koje su prikupljale novac za lečenje bolesne dece. Pored pomenutog, u periodu od decembra 2020. godine do februara 2021. godine, održao je niz humanitarnih koncerata, na kojima je prikupljeno preko 120.000 dinara.

Za naredni period sedamnaestogodišnji violinista već ima brojne planove, a njegov raspored domaćih i međunarodnih aktivnosti je izuzetno popunjen. Do kraja ove i tokom sledeće godine održaće resitale u Kulturnoj stanici „Eđšeg“ – Novi Sad 2022. – Evropska prestonica kulture, Galeriji „ArtGet“ i Galeriji SANU u Beogradu, imaće solistički nastup sa Praškom filharmonijom u Pragu, nastupe na festivalima u Severnoj Makedoniji i Holandiji, a nastupiće i na Međunarodnom takmičenju Hubai u Mađarskoj, kao i LJubljana Festival-u u Sloveniji… Takođe, osmislio je i projekat „Srbija stvara mlade talente“, u okviru kog su planirane brojne aktivnosti, poput serije koncerata „Talenti za decu“ i još nekoliko serija koncerata različite tematike.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.