Mrinika Tepić pisala Bujoševiću i Stefanoviću

Izbori 2022

Potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić danas je u otvorenom pismu upitala čelnike RTS zašto ignorišu ne samo njih, nego i više od miliona građana Srbije čije stavove zastupaju tako što od završetka parlamentarnih izbora nisu pozvali nikoga od predstavnika opozicionih parlamentarnih stranaka ni u jednu emisiju RTS.

  • Mesec dana je prošlo od kako su u Srbiji održani parlamentarni izbori – u tih mesec dana niko od predstavnika opozicionih parlamentarnih stranaka nije pozvan ni u jednu emisiju RTS da iznese stav po bilo kom pitanju, navela je Tepić u otvorenom pismu direktoru i glavnom i odgovornom uredniku Informativnog programa RTS, Draganu Bujoševiću i Nenadu Stefanoviću.
  • Danom zavšetka izborne kampanje zavšeno je i prisustvo stranaka koje su dobile skoro 40 odsto glasova građana Srbije na programima javnog servisa, istakla je Tepić i naglasila da za „nepozivanje“ više ne stoji argument da opozicione stranke nisu parlamentarne i da nikog ne predstavljaju.
  • Danas, kada dobro znate koje su tačno izborne liste, odnosno koje su stranke postale parlamentarne, vaši nazovi argumenti više ne stoje. Logično se postavlja pitanje zašto ignorišete ne samo nas, nego i više od miliona građana Srbije čije stavove zastupamo“, upitala je Tepić.

Ocenila je da opravdanje da se čeka da se još jednom ponove izbori u Velikom Trnovcu sasvim sigurno ne stoji, „jer jedno biračko mesto ne može da promeni ama baš ništa“.

  • Odnos Srbije prema ratu u Ukrajini, prihvatanje ili neprihvatanje stava svih evropskih zemalja prema Rusiji, ekonomski problemi, rast cena, raspad EPS, korupcija i kriminal, serija ubistava u Beogradu koja uznemiravaju građane, kao i mnoge duge teme su nešto o čemu se mora govoriti na javnom servisu, ali vi to ne dozvoljavate, poručila je Tepić čelnicima RTS.
  • Da li je moguće da i dalje ne shvatate da opozicione parlamentarne stranke nisu neprijatelji naroda, već da su to neznanje i neinformisanost, naglasila je Tepić.

Prema njenim rečima, takav dugogodišnji odnos RTS prema drugačijem mišljenju, nepoštovanje pluralizma i ignorisanje kritičke javnosti je ceh koji upravo država Srbija danas plaća, suočena sa novom podelom sveta nakon 24. februara i dalekosežnim izazovima pred kojima smo svi zajedno, i pozicija i opozicija.

  • Nigde u Zakonu o javnom informisanju, niti u Zakonu o javnim medijskim servisima ne piše da vam je zabranjeno da nas zovete u program do proglašenja konačnih rezultata, niti da ste servis izbornih komisija, još manje stranaka na vlasti, ali piše da je javni interes koji ostvarujete i za koji vas građani Srbije plaćaju poštovanje i podsticanje pluralizma političkih i drugih ideja i omogućavanje javnosti da bude upoznata sa tim idejama“, poručila je Tepić.

Od RTS je zatražila da odmah otvori informativni i debatni prostor Prvog programa „za istinu, za drugu stranu, za drugačije mišljenje“, odnosno za objektivno i blagovremeno informisanja u interesu svih građana Srbije koji ih plaćaju.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.