Na čelu kragujevačke Kovačnice naprednjački kadar sa Vračara

Društvo Ekonomija

Od polovine jula direktor „Zastava kovačnice” je funkcioner SNS-a i član Opštinskog veća Vračar Darko Milenković, a na istoj sednici Nadzornog odbora razrešen je dosadašnji direktor Đorđe Nestorović, iskusni privrednik koji je na čelo fabrike došao 15. januara 2020. godine. 

Novi direktor je predstavljen kao diplomirani ekonomista i kako nezvanično saznajemo, završio je fakultet u Novom Sadu, dok je prethodno okončao srednjoškolsko obrazovanje u školi „Nikola Tesla” u Beogradu. Nema podataka da ima radnog iskustva u privredi, pa je, kako stvari stoje, njegov prvi angažman upravo direktorski. 

Odluku o kadrovima u „Zastava kovačnici” donosi poslovodstvo „Zastava oružja” koja je postala vlasnik celokupnog kapitala kupovinom firme na stečajnoj aukciji u aprilu 2017. godine. Konkretno, direktor fabrike oružja postavlja dva člana Nadzornog odbora, koji donosi sve odluke, a jednog Ministarstvo odbrane. 

Đorđe Nestorović

Tako je bilo i u ovom slučaju, s tim što se predstavnik Ministarstva na sastanku prilikom smene nije pojavio. Dosadašnji direktor Đorđe Nestorović koji je postavljen 15. januara 2020. godine nije hteo da izgura ceo mandat koji traje četiri godine, do 15. januara 2024. i sticanjem uslova za penziju zbog napunjenih 65 godina predao je dokumenta  za okončanje radnog statusa.

Loš tretman

Tako se otvorio put za dolazak novog direktora, ali malo ko je očekivao partijskog kadra bez iskustva. Đorđe Nestorović, koji je na mesto direktora došao iz poslovodstva Fabrike oružja „Zastava”, dobijao je, kako kaže, u poslednje vreme, kako se bližilo ispunjenje njegovih uslova za mirovinu, ponude sa određenih mesta iz Beograda da ostane i zaokruži ceo mandat, što znači još dve godine.

On je ovo odbio odgovorom da je spreman da pomogne onome ko dolazi tako što bi ostao najduže još tri meseca u fabrici. 

 • Kada je bilo jasno da ne želim da ostanem na čelu fabrike ponudili su mi da  ostanem posle dolaska novog direktora na nekoj drugoj funkciji. Ideja je izgleda bila da ja i dalje vodim fabriku, a novi kolega da „se zove” direktor i da se slika. Nisam hteo da prihvatim takav kompromis“, kaže Nestorović. 

Bivši direktor nije hteo da razmišlja o bilo kakvom daljem angažmanu u fabrici zbog lošeg tretmana Kovačnice kod rukovodstva „Zastave oružja” i Ministarstva odbrane. Od kada je Kovačnica pre pet godina postala vlasništvo fabrike oružja nije bilo najavljivanih investicija ni od države, niti od novog vlasnika preduzeća, pa je očekivani i najavljivani preporod jedne od najstarijih fabrika u zemlji izostao. 

Loš odnos direktora fabrike oružja Mladena Petkovića ogledao se u tome što je firma vlasnik dužna Kovačnici 37 miliona dinara za obavljeni rad zaposlenih na proizvodnji za njihove potrebe. Naime, kako objašnjava Nestorović, Fabrika oružja obezbeđuje materijal, a radnici Kovačnice proizvode delove koje im isporučuju.

 • Dug koji traje duže vreme dovoljan je za isplatu tri bruto plate ili za četiri mesečna računa za struju, kaže Nestorović.

On pita da li je istina da fabrika oružja odlično posluje i ima ugovoren izvor u Ameriku od 243 miliona dolara, a duguje preduzeću čiji je vlasnik za rad zaposlenih.

 • Ili priča o dobrim finansijskim pokazateljima u fabrici oružja nije tačna, ili, ako je tačna, a nama duguju znači da se radi o nameri da se na neki način kazni Kovačnica zbog moje neposlušnosti prema direktoru Petkoviću, kaže Nestorović. 
Protiv „gostujućih” direktora

Dosadašnji direktor Kovačnice kaže da je poznat njegov stav protiv „gostujućih” direktora, onih koji dolaze iz Beograda u Fabriku oružja i postavljaju se na rukovodeća mesta. Oni, kako kaže, dobijaju funkciju, retko dolaze na posao, odmah dobiju i automobil i šofera, kao što je slučaj sa njegovim naslednikom Milenkovićem i putuju na relaciji Kragujevac – Beograd. 

 • Troši se bespotrebno veliki novac, a sa druge strane je poptuno neprimereno da u Kragujevcu, univerzitetskom gradu i gradu sa najvećom tradicijom u industriji nema kvalitetnih kadrova za direktorska mesta, pa se dovode iz Beograda i drugih mesta. Trebalo bi da se na rukovodeća mesta postavljaju oni koji će i posle mandata živeti ovde, mišljenje je Nestorovića. 

U ovakvim uslovima i sa neisplaćenim dugom vlasnika Kovačnica loše posluje. Dug državi samo za poreze i doprinose je 71 milion dinara. Kako kaže dosorašnji direktor, najveći problem je otkazivanje opreme zbog nespremnosti da se ostvari odgovarajuća prozvodnja i pokriju svi troškovi. 

Ukratko, oprema je zastarela i otkazuje. To dovodi do zastoja koji koštaju jer se plaća radna snaga, struja, kasni se u isporuci kupcima. To ne vodi ničem dobrom, zaključuje Nestorović. Posledica je da su plate male, a zaposleni nezadovoljni. Zato je sindikat kojim u fabrici ima najviše članova, ASNS, pominjao da se sprema da organizuje štrajk. 

Problem je što ne postoji kolektivni ugovor, već se plate isplaćuju prema pravilniku. Sindikat ASNS je najavio da će tražiti da se donese isti kolektivni ugovor kao u vlasničkom preduzeću i da imaju iste plate kao u Fabrici oružja. Navodno, u kontaktu sa direktorom „Zastava oružja” dobili su obećanje da će im plate biti povećane.

 • Ako dobiju veću platu to će značiti da fabrika oružja zaista dobro posluje, kako objavljuje u javnosti, ili se stav direktora Petkovića sada menja jer je na direktorsko mesto došao njegov drug i kadar iz Opštine Vračar, pa želi da izmiri dugove i tako mu pruži podršku, kaže Nestorović. 

Svoj stav protiv „gostujućih” direktora ovaj privrednik je rešio da pokaže i kada se na jesen raspiše konkurs za direktora „Fabrike oružja”, jer Petkoviću ističe mandat. Iako sada formalno penzioner, on je rešio da se prijavi na ovaj konkurs i kandiduje za mesto na kome je već jednom bio, za direktora „Zastava oružja”.

 • Želja mi je da podstaknem svoje kolege, privrednike, one koji imaju „pedigre” na rukovodećim mestima, da ne rezonuju po principu da je sve unapred rešeno, i da se kandiduju za ova mesta kao što je generalni direktor „namenske”, ali i druga koja se pojave, da ne bi ovde dolazili kadrovi da se uče, zaključuje Đorđe Nestorović.
   

PRODAJA FABRIKE                                                                                                                                                                      Lepo je bilo na početku

„Zastava kovačnica”, preduzeće u stečaju, na aukciji održanoj 24. aprila 2017. godine kupila je fabrika „Zastava oružje” po početnoj ceni od 3,43 miliona evra. Od učešća u nadmetanju za kupovinu pre toga su odustale jedna kineska i jedna italijanska kompanija, kao i jedna domaća. 

Tadašnji direktor „Namenske” Milojko Brzaković izjavio je za list „Danas” da je bio spreman da za Kovačnicu ponudi i šest miliona evra i da je fabrika kupljena iz sopstvenih sredstava, a ne od 10 miliona evra koliko iznose najavljena ulaganja Vlade Srbije u kragujevačku fabriku oružja. 

Brzaković je rekao da je jedan od ključnih dobavljača „Zastave oružja” uvek bila „Zastava kovačnica” i da bi gubljenje Kovačnice na bilo koji način imalo pogubne posledice ne samo za vojnu industriju, nego i za celi domaći metalski kompleks. On je napomenuo da je dve godine ubeđivao nadležne iz Vlade da zadrže fabriku otkovaka i da je na kraju „Zastava oružje” sama uplatila depozit za učešće na tenderu, nakon čega su dobili saglasnost Vlade i tadašnjeg premijera Vučića.   

Piše: Miloš Pantić, Kragujevačke
Fotografija Đorđa Nestorovića: Kragujevačke
Tagovi:

2 komentara

 1. Rat između dve struje izvoznika naoružanja uništava fabriku do temelja. Kada bude izabran novi generalni direktor videćemo ko pobeđuje. Bojim se da za pobednika neće ostati ni mrvice jer fabrike, posle 170 godina, više neće biti.

 2. Sve češće se pitam, kako novinari koji se deklarišu kao veliki profesionalci, borci za objektivno i istinito novinarstvo, što i vaša redakcija često ističe za sebe, sve češće zaboravlja da iznese punu istinu, već pokušava da je malo prikrije. Malo, a po nekad i mnogo.
  Evo na primer ovaj tekst nosi naslov „Na čelu kragujevačke Kovačnice naprednjački kadar sa Vračara“.
  A prikladnije bi bilo “ Naprednjački kadar sa Vračara zamenio naprednjački kadar iz Kragujevca na čelu Kovačnice“.

  Nije baš tako nevin vaš „nestranački“ kadar ovaj Nestorović. Bivši član DSS-a, a danas SNS-a, sada se malo ljuti, nije zadovoljan, verovatno što je izgubio ulogu koju je želeo da ima.
  I sami navodite da je Nestorović spreman da se prijavi na konkurs u najavi, za direktora Namenske. Sve kao da podstakne svoje kolege iz grada da se i oni kandiduju. Šta će nama ovi iz Beograda! A da se kojim slučajem dogovorio sa svojim šefovima, bolelo bi ga uvo i za Kragujevac i za Kovačnicu i za Vračar, Beograd, . . . .

  Ako želite da kritikujete ovu vlast imate milion pravih i mnogo ozbiljnijih i tema i sagovornika u Kragujevcu. Ovo sa Kovačnicom i Nestorovićem je smešno, ako hoćete i glupo, promašena tema.
  Nestorović nije i nikada neće biti opozicija nikome. Spreman da se prišunja i služi svakoj vlasti, sada je konačno najuren i naprasno je ljut na ovu vlast, a vi odmah brže bolje potrčali da od njega napravite mučenika.
  Nema tu materijala za istinitu novinarsku priču.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.