Na Glasu: Mogu li lokalne inicijative da spasu Kragujevac (VIDEO)

Grad Video

I dok se Kragujevac sve ređe pominje kao veliki grad, u Kragujevcu se sve češće javljaju lokalne inicijative, grupe građana u naseljima i ulicama koje se trude da ulepšaju svoj kraj, pomognu sugrađanima, organizuju neki sportski događaj…

Šta motiviše grupe građana u naseljima da svoje vreme, često i novac, troše na uređenje parkova, organizovanje sportskih događaja, pomoć sugrađanima kojima je potrebna?

Lekar kragujevačke Hinte pomoći, aktivista neformalne grupe građana Bagremar, Aleksandar Krstić kaže da je njegov motiv da se na taj način angažuje „Bagremar – naš centar sveta“.

  • Bagremar je naše dvorište koje čuvamo onoliko koliko je u našoj moći. U udruženju imamo ljude koji podržavaju različite političke opcije – od vlasti, do opozicionih stranaka. Problem je što mnogo ima apolitičnih mladih ljudi, koji ne žele da se uključe, ne mogu da izaberu put, ne znaju šta je dobro, ili ih to ne interesuje. Ako ne žele u političke, mislim da je dobro da se uključe u akcije lokalne zajednice. Hajde da probamo nešto da uradimo za naselje. I tako smo počeli. Bagremar je bio „crna hronika“. Sada ima drugu dimenziju, priča Krstić.

Ljubiša Nektarijević, predsednik Saveta mesne zajednice Divostin kaže da je njegov motiv to što „voli selo svoje“:

  • U Divostinu sam rođen, živim, voleo bih da mi deca ostanu u selu. Koren reči Divostin je – lepo mesto za život. Bog nam je podario vodu. Divostin leži na vodi, jedino smo selo u okolini, koje ima sopstveni vodovod. Prelepo Šumarice u blizini. I ne vidim ni jedan razlog da nam ne bude još lepše nego danas. Imamo sreće da su u Savetu mesne zajednice i mladi ljudi…
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.