Na Jezeru Bubanj ipak stambeno-posloni kompleks?

Društvo Grad

‘’Jezero Bubanj’’ bi ipak moglo da dobije stambeno-posloni kompleks. I to na površini od 52 ara. Tačnije, moglo bi konačno da se započne sa gradnjom 27 hiljada kvadrata (bruto), koliko je kompanija ‘’Just natural d.o.o.’’ planirala prvobitnim planom. Tako bar tvrde iz pomenute kompanije.

Ovakav razvoj situacije, usvajanjem novog Plana detaljne regulacije ‘’Parka Jezero Bubanj’’ od 25. marta ove godine (2022.), malo ko je očekivao. Prema novom PDR-u, baš kao što je portal Glas Šumadije i ranije pisao, planirana je gradnja sportskih i rekreativnih terena, ali i hotela na mestu sadašnjeg ‘’kostura’’ kao i restorana.

Ipak, ‘’pravni vakum’’ koji je nastupio od trenutka donošenja novog PDR-a pa do njegovog objavljivanja u Službenom glasniku (kada i zvanično počinje da važi), kompanija ‘’Jastu natural’’ iskoristila je da ponovo podnese svoj, gore pomenuti, Urbanistički projekat.

  • Mi (smo) po tom starom planu predali Urbanistički projekat ponovo na stručnu kontrolu i imali smo komisiju na kojoj su se svi članovi jednoglasno glasali da se pošalje pitanje Ministarstvu građevinarstva, da oni odlučuju po kom planu će ceniti. Da li po planu na dan predavanja, kada je predat zahtev za usvajenje Urbanističkog projekta ili na osnovu novog palana koji je kasnije stupio na snagu, kaže vlasnik ’’Just naturala’’, Milan Konstantinović.

Glavni gradski urbanista, Ivan Radulović, potvrdio je za Glas Šumadije da je ’’Jast natural’’ ponovo podneo svoj Urbanistički projekat.

  • Urbanistički projekat je na stručnoj kontroli, još uvek zvanično ne mogu reći da li će se to desiti (da li će gradnja stambeno-poslovnog kompleksa krenuti ), dok se Komisija ne izjasni o tome i dok Organ uprave, a po predlogu Komisije, ne potvrdi ili odbije urbanistički projekat, odgovara Radulović.

Tokom ‘’pravnog vakuma’’, na snazi je bio stari Plan detaljne regulacije kojim je gradnja stambeno-poslovnog kompleksa bila dozvoljena. Ovaj vakum je bio moguć jer su nadležni, umesto da prvobitno donesu odluku o zabarani primene Plana generalne regulacije (PGR) do usvajanja novog PDR-a, zabranu doneli na godinu dana.

Dakle, u toku 8 dana od dana proglašenja PDR-a izglasanog 25. marta 2022. istekla je i zabrana gradnje, te je na snazi bio Plan detaljne regulacije Jezera Bubanj, koji dozvoljava gradnju stanova.

  • Kako ne bismo doveli Komisiju i gradsku Upravu u situaciju da krše član 63 Zakona o planiranju izgradnji, o arbitraži planskog odnosa, u dogovoru svih članova Komisije, obratili smo se nadležnom ministarstvu (Ministarstvu građevinarstava). Moj lični stav je da je u skladu sa članom 63 Zakona, kod stručne kontrole Urbanističkog projekta, važiće onaj plan koji je na snazi u momentu stručne kontrole, a to je PDR ‘’Park Jezero Bubanj’’, kaže Radulović.
Ivan Radulović, glavni gradski urbanista

Ministarstvu građevinarstva je Urbanistički projekat kompanije ‘’Just natural’’ dostavljen pre 5-6 dana. A iz kompanije očekuju da će za 10-ak dana Ministarstvo za njih imati dobre vesti.

  • Ako se bude poštovao zakon, ja sam siguran da će od Ministarstva građevinarstva stići pozitivno mišljenje za mene, jer i Ustav Srbije i svi zakonski akti i podakti tako kažu. Da su imali bilo kakve šanse (grad), oni bi odbili to odmah na ovoj sednici Komisjie, samouvereno poručuje Konstantinović.

Ako bi ’’Just nautralu’’ nakon svega bila dozvoljena gradnja stambeno-poslovnog kompleksa, postavlja se pitanje ko je kriv? Odnosno, zašto je bilo potrebno više od godinu dana da se uradi i donese novi PDR ’’Park Jezero Bubanj’’ i to neposredno pred isticanje zabrane primene prethodnog PDR-a.

Glavni gradski urbanista, Ivan Radulović odgovara da je, što se njega tiče, insistirao kod JP ’’Urbaizama’’, da što pre počne sa izradom novog PDR-a, upravo kako se ne bi probili rokovi zabrane. Prema njegovim rečima JP ’’Urbanizmu’’ je odgovorio predajom Elaborata za rani javni uvid tek u decembru.

foto ilustracija: Jezero Bubanj
  • Svaki feedback moj lično i Komisije za planove kojom predsedavam i kojim sam procesuirao stručnu kontrolu Elaborata za RJU, i Nacrta plana, kao i obavljeni rani javni i javni uvid (što je podrazumevalo 4 Komisije za planove, 15 dana ranog javnog, 30 dana javnog uvida i sav period koji je potrebno da se oglase javni uvidi, organizuju Komisije za planove i pripreme izvestaji, a koji su išli „na dan“ uz maksimalni napor Komisije, nadležne uprave i moj lično), rezultirali su da poslednja Komisija kojom se Nacrt plana upućuje u dalju proceduru donošenja, održi 17.marta, a Skupština koja je donela plan (po skraćenoj proceduri) 25.marta, objašnjava Radulović.

Zašto je pak ‘’Urbanizamu’’ bilo potrebno 7-8 meseci da prizvede Elaborat za rani uvid, Radulović odgovara, to je ‘’pitanje za Obrađivača (JP ‘’Urbanizam’’), a možda i nadležnu upravu koja direktno ugovara poslove izrade planski dokumenata’’.

Odgovor Ministarstva građivanrstva, saznaćemo u narednih par nedelja, a kakav god odgovor da bude, vlasnik ’’Just naturala’’ i ovaj put naglašava da gradu svakako sledi tužba.

  • Znate kako, ja ću u suštini, sagraditi tih 1.000 kvadrata koliko su mi dozvolili (novim PDR), a tužiću i naplatiću kao da sam zidao za 3,4,5, godina nije ni bitno. Samo neko treba da sagleda i činjenicu da ćemo to mi svi kao građani Kragujevca da planitomo. A zbog čega, zaključuje Konstantinović.
Tagovi:

5 komentara

  1. Strana Šumadije je već komentarisala da je ova odluka SG nebitna, zakasnela i u konkretnom slučaju neprimenljiva. Gradonačelnik nema ljude, a on ne zna ili je namera. Odbornici po običaju „samo glasaju“. Sad se pozivaju na vladu RS kupuju vreme ali za koju cenu saznaćemo uskoro. Gradjani plaćaju.

  2. Ali Resnik, Dulene, i ostali vole naprednjake i Dašića… -Žao mi je samo što mi ostali moramo da trpimo. Od poreza, loših urbanističkih projekata, urušavanje pijace, i šta sve ne.

  3. @Jelena pa vidite da i Investitori vole Dašića, jer mu njegovi kadrovi prave planove sa greškama ! Plan za Bubanj je kako je pisalo prvo bio sa 8 spratova i overila ga Dašićeva bivša direktorka Vesna Jovanović iz Urbanizma. Sad je plan sa prizemljem i opet ga je overila ista osoba. Zato je Dašić nagradio da sedi u Komisiji za planove grada Kragujevca gde je potrebnija. Sada direktno odlučuje kome i kad može, a kome i kad ne može da se dozvoli ! Kako kaže G – din Konstatinović, oni tako zarade i više nego da su gradili i svi zadovoljjni ! A narod pojma nema da sve plaća duplo i to parama kragujevčana ! Zato i nema para za rupe na ulicama ! Tu stručnjakinju Dašić drži u Komisiji, iako je u sukobu interesa ! Ona po Zakonu ne može da radi u preduzeću koje crta planove, i posle da na Komisiji o njima odlučuje ! Ali izgleda da gradonačelnik odobrava da se postavljaju lica u sukobu interesa, jer tako prave veću korist ! Ali svakako ne za grad !

  4. Branka po ko zna koji put, prozivaš pogrešnu osobu i po ko zna koji put pokazuješ apsolutno neznanje, ali i zlobu, sujetu i zavist. Očigledno je da ti (namerno ne persiram) pomenuta osoba smeta, kao i mnogim pojedincima i grupama iz tzv urb.građ.mafije. Zapitajte, a kako je brže bolje izašlo ovo saopštenja gl.gradskog urbaniste i to samo 2-3 dana od teksta na jednom drugom portalu, gde je direktno on prozvan za odgovornost i očigledan interes koji ima u vezi izgradnje objekta. Nadležni rade svoj posao i polako se zatvara krug, a V.J.Milošević je izvan njega. Na kraju, naravno da je član Komisije i jedna od retkih koja se striktno pridržava zakonske regulative. Na kraju, JP Urbanizam, sa sadašnjom vd dir.Natašom Ivanović, polako, ali sigurno „tone“, bez novih poslova, a troši se novac iz prethodne godine, a radu i aktivnostina iz urbanizma, visoko pozicioniranih činovnika u Upravi grada da ne govorim. I šta ćemo sada?!?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.