Na kojim zgradama u Kragujevcu će biti obnovljene fasade

Grad

Nakon što je gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić, nezadovoljan izvedenim radovima, sinoć odbio da pred novinarima zvanično proglasi završetak renoviranja fasade zgrade u centru grada, FoNet podseća na kojim je još zgradama u Kragujevcu predviđena revitalizacija fasada.

Zgrada “Prosvete”, čijom revitalizacijom fasade gradonačelnik Dašić nij zadovoljan, jedan je od 22 reprezentativna objekta, spomenika kulture, u centru grada, na kojima je planirana revitalizacija fasada, za šta je Grad obezbedio 100 miliona dinara.

Studijom revitalizacija fasada u starom gradskom jezgru, koju je uradio Zavod za zaštitu spomenika kulture, pored “Prosvete” obuhvaćeni su i “Regentova kuća”, podignuta 1887. godine, “Zgrada kaktusa”, “Zgrada Atlasa” i najstarija kragujevačka kafana Balkan.

Zgrada bivše “Prosvete” sagrađena je 1911. godine, a pripadala je bogatom gvožđarskom trgovcu Milanu Nikoliću.

Uporedo sa radovima na “Prosveti”, radi se i revitalizacija fasade “Zgrade atlasa”, koju je 1913. godine podigao bogati trgovac Miodrag Jakovljević

Tagovi:

1 komentar

  1. Sjajno, obnavljajte fasade zgrada koje su u privatnom vlasnistvu (banke, kafane, kladionice, butici) a ove sto su gradsko vlasnistvo pustite da propadnu, pa sravnite do temelja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.