NA PODRUČJU KRAGUJEVCA SPREMNI NAZIVI ZA 1.206 ULICA I 111 ZASELAKA U 57 NASELJENIM MESTA

Društvo Grad

U 57 naseljenih mesta na području Grada Kragujevca nazive će dobiti 1.206 ulica i 111 zaselaka, pošto predložene odobri gradska skupština.

O predlozima će odlučivati odbornici gradske skupštine u petak 1. novembra na redovnom zasedanju.

Nadležnom odboru su inicijativu za određivanje naziva ulica podneli istoričari Istorijskog arhiva Kragujevac i saveti građana mesnih zajednica po značajnim istorijskim, političkim, geografskim i drugim obeležjima koja će doprineti identifikaciji određene sredine.

Tako da će svoju ulicu u Kragujevcu, pored ostalih, imati i istaknuti umetnici čiji su život i rad bili vezani za ovaj grad, kao što su Vasilija Radojčić, koja je bila solistkinja Radio Beograda, Ljubomir Ubavkić – Pendula glumac, Olja Ivanjicki – slikarka, Dragiša Nedović – tekstopisac i kompozitor, a svoju ulici će imati i pesnik Dobrica Erić i vajar Nikola Koka Janković.

U Resniku kod Kragujevca jedna ulica će dobiti naziv po pevaču grupe „Smak“ Borisu Aranđeloviću, a tu će biti i Gidrina, ulica Ljube Moljca, Cunetova i nekadašnjeg gradonačelnika Kragujevca Borivoja Petrovića.

U Novom Milanovcu ulica će dobiti naziv književnika Slobodana Pavićevića.

Za ulice u Kragujevcu predloženi su i nazivi Žrtava rata 1999,  Prve prestonice, zatim po potpukovniku Miroslavu Perišiću koji je poginuo spasavajući ljude posle eksplozije u Tehničko-remontnom Zavodu 2017, kao i po pripadniku JNA Zoranu Tomaševiću koji je poginuo u Mirkovcima.

Ulice će čuvati sećanje i na prvu ženu pilota u Srbiji Danicu Tomić i poznatog srpskog boksera Dragoslava Jakovljevića Babee.

Mesna zajednica u Desimirovcu kod Kragujevca predložila je da jedna od ulica u tom mestu nosi naziv Đenerala Draže Mihailovića.

U Grošnici će jedna od ulica biti Junaka sa Košara.

Mesna zajednica Dragobraća je predložila da svoju ulicu ima i Alojzije Ankon, radnik na pruzi koji je svojim herojstvom prečio streljanje meštana Dragobraće.

Iz Dulena je stigao predlog da ulica ponese ime Oto Sepa, poljskog pilota koji je poginuo u tom selu u Drugom svetskom ratu boreći se na strani saveznika.

Dodeljivanje naziva ulicama je deo projekta „Ažuriranje Adresnog registra u Republici Srbiji“ čiji je cilj da svaka ulica dobije naziv i svaki objekat kućni broj.

Piše: Beta
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.