Na proleće moguća i četvrta doza vakcine

Doba korone Društvo

  • Možda ćemo morati da primimo i četvrtu dozu vakcine, u februaru, izjavila je za portal Nova.rs direktorka bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukičević.

Kako je objasnila, „problem je u tome što je ovo novi i naučno nedovoljno istraženi virus i što će za njega, dok se ne postigne kolektivni imunitet, biti potrebno da se imunizujemo na šest meseci.

  • Imunitet kratko traje, moramo da svi primimo treću dozu, možda i četvrtu u februaru. Dok se situacija ne smiri, a valjda će se smiriti jednom, rekla je Adžić Vukičević. I napomenula da je svaka vakcina efikasna, ali da takva zaštita ne može biti stoprocentna.

Adžić Vukičević je primila Sputnjik vakcinu, i planira da primi i treću dozu.

  • Zbog strukture vakcine koju sam dobila, moram ponovo da primim Sputnjik. Na mojoj vakcini je nosač adeno virus, ja moram da dobijem tu istu vakcinu, a kod ovih drugih cepiva može da se meša, rekla je Adžić Vukičević.

Ona je ukazala i da u ovom talasu najčešće oboljevaju i najteže kliničke slike imaju mladi muškarci između 20 i 30 godina starosti, kojima je zajedničko i to da nisu vakcinisani.

  • Najčešće je reč o povratnicima sa letovanja ili onima koji su bili na nekim većim javnim okupljanjima. Bolesni su danima, 10 i više dana leže kod kuće, piju lekove za skidanje temperature, ne javljaju se ni u kovid ambulante, ni izabranom lekaru. Kada im postane nepodnošljivo loše, oni frenetično trče u večernjim satima do Infektivne klinike, tada već imaju razvijenu obostranu upalu pluća. Kada padne mrak i ljude uhvati panika, u večernjim satima se dešava najviše prijema u Infektivnoj klinici, precizirala je Adžić Vukičević.

Kako kaže, nakon toga oni najčešće dospevaju u Batajnicu, a 20 posto onih koji stigne u Batajnicu su kandidati da odmah legnu u intenzivnu negu.

Prema njenim rečima, lekari u toj bolnici dočekuju i bore se za život pacijenata sa izrazito niskim nivoom kiseonika i obostranom upalom pluća.

  • Svi parametri koji ukazuju na zapaljenje su im povišeni, iznureni su, bledi, otežano im je disanje. To su sve uglavnom mlađi pacijenti, muškarci. Korona je postala virulentnija i prijemčivija za muškarce. Pre svih, napada one nevakcinisane. Virus traži put da opstane, a taj put su nevakcine osobe, upozorava Adžić Vukičević.

izvor: NovaS/FoNet / foto: Glas Šumadije
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.