Na sutrašnjoj sednici gradskog parlamenta u Kragujevcu i program rada Apotekarske ustanove

Grad

Jedna od tačaka dnevnog reda sutrašnje sednice Skupštine grada Kragujevca biće i program rada Apotekarske ustanove. Zanimljivo je da se u predlogu, koji će se naći pred odbornicima gradskog parlamenta, ne pominje koncesija te ustanove, koja je tokom protekle godine bila tema rasprava, kako vlasti, tako i opozicije.

Podsetimo, u martu prošle godine angažovani su eksperti čiji je zadatak bio da procene vrednost Apotekarske ustanove u Kragujevcu. Stručna javnost, ali i opozicioni odbornici Nikola Nešić i Olivera Nikolić upozoravali su na pogubnost odluke o koncesiji.

Uprošćeno govoreći, koncesija je način ustupanja državnih resursa privatnicima. Za razliku od privatizacije, nije reč o prodaji već o privremenom, višegodišnjem davanju prava na korišćenje državne pokretne i nepokretne imovine privatnicima, koji za to svom javnom partneru, u ovom slučaju lokalnoj samoupravi – plaćaju fiksnu, unapred definisanu nadoknadu. Prihvatanjem koncesije privatnici prihvataju sve rizike poslovanja, ali istovremeno, ako ih izbegnu, imaju i šansu da steknu višestruku dobit.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.