Na tribini Građani i vlast večeras u Kragujevcu novinari, aktivisti i drugoplasirani predsednički kandidat

Društvo Izbori 2022 Politika

Tri i po meseca po završetku izbora, Srbija još nema konstituisan parlament. Ne zna se ni ko će biti mandatar, a kamo li kada će vlada biti formirana. A sve ovo se dešava u jeku rata u Ukrajini, najvećoj krizi u Evropi posle Drugog svetskog rata.

Pravosuđe odavno ne funkcioniše kao grana vlasti, a oni delovi tužilaštva i sudstva koji nisu pod čvrstom kontrolom SNS-a ubrzano se „pacifikuju“ i „čiste“. Jedina vlast koja u državi funkcioniše je predsednik, koji se pita za sve i neskriveno odlučuje o sudbini cele zemlje. Nije to novost, ali sada to nije samo faktičko nego i takoreći formalno stanje.

Društvo se već priviklo da zlokobnu hipertrofiju dubokog političkog i sistemskog poremećaja i na državu u kojoj jedan čovek zamenjuje celokupnu državnu strukturu skoro da svi pristaju. Od obolelih građana koji od Vučića  traže pomoć u lečenju, preko radnika koji očekuju od da im zaštiti radnička prava do javnosti kojoj svakodnovno saopštava kontradiktorne stavove o najvažnijim državnim pitanjima.

Da li je u Srbiji blokiranje auto-puta jedini način komuniciranja građana i vlasti?

Tribina se održava danas, 20.07.2022. u Biznis inovacionom centru u Kragujevcu, ulica Trg Topolivaca 4,  sa početkom u 19 h.


Na tribini će govoriti Teofil Pančić, urednik i kolumnista „Vremena“, Filip Švarm, glavni urednik nedeljnika „Vreme“, Zdravko Ponoš, predsednički kandidat i  osnivač pokreta „Srbija centar“ (SRCE), Nikolaj Petronijević, advokat iz Kragujevca, Bojana Vlajović Savić, građanska aktivistkinja,  osnivačica udruženja „ Res publika“ iz Kragujevca.
Moderator će biti novinar „Vremena“ Nedim Sejdinović

Okrugli sto je sastavni deo projekta „Podsticanje javne debate o demokratiji uoči izbora“ koji finansira National Endowment for Democracy.

Tribinu će uživo prenositi Glas Šumadije.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.