Na ulici protesti, RTK preuzima program PINK-a

Društvo Grad

Građani Kragujevca koji prate program Radio televizije Kragujevac u subotu su tokom čitavog dana, umesto lokalnih tema i emisija o dešavanjima u svom gradu, mogli da gledaju reemitovan program Televizija Pink i Tanjug i predsednika Vučića u obilasku mosta na Savi, sela Nedeljice i specijalnu emisiju u studiju.

Sve ovo je izazvalo revolt velikog broja građana na društvenim mrežama, ali i udruženja koji se bave medijima, kao i pojedinih političkih partija. Svi su se pitali samo jedno – da li je to tema koju Kragujevčani žele da gledaju na lokalnoj televiziji koja se finansira novcem građana, iz gradske kase, sa preko 50 miliona dinara godišnje.

I prethodne subote nezadovoljni građani Kragujevca izrazili su svoj protest zbog usvojenih zakona mirnim okupljanjem u centru grada. Sa druge strane, Kragujevčani koji su želeli da na programu Radio Televizije Kragujevac vide i izveštaj o protestima ili uključenje sa ulica grada nisu to mogli. Ali su zato mogli da od 11 do 18 sati prate reemitovan program Pinka i Tanjuga. U Udruženju građana “Res publica” kažu da ovo nije prvi put da Televizija Kragujevac preuzima program drugih medija, ali je ovoga puta reakcija javnosti bila oštra.

  • ’Res publica’ je u okviru svog velikog istraživanja sprovela monitoring lokalnih medija o izveštvanju tokom korone i tu je jasno uočljiva tendencija. Televizija Kragujevac preuzima veliki broj vesti i priloga sa Tanjuga pre svega, a zatim i Radio televizije Srbije. Dakle, to su teme o kojim su građani već informisani preko nacionalnih medija. Na ovaj način mi zapravo dolazimo u situaciju da tri puta plaćamo za isti medijski sadržaj. RTS plaćamo putem pretplate, Tanjug se takođe finansira putem raznih javnih nabavki koje ima sa ministarstvima i pojedinim javnim preduzećima, a onda na sve to mi u Kragujevcu izdvojimo i dodanih 53 miliona dinara na godišnjem nivou da finansiramo Radio Televiziju Kragujevac da bi nam prenosila te vesti koje smo mi već gledali na nacionalnim medijima, ističe Bojana Vlajović Savić

I gradski odbori Stranke slobode i pravde i Narodne stranke su se oglasili povodom ovog događaja i ističu da su na taj način na prvom mestu stali u odbranu novinarske profesije i prava Kragujevčana da budu objektivno informisani o temama koje se tiču svakodnevnog života i funkcionisanja u gradu.

Predsednik Gradskog odbora SSP-a Dalibor Jekić kaže da ova stranka, kada je osnovan gradski odbor u Kragujevcu, uputila dopis Televiziji Kragujevac sa molbom za gostovanje njihovog lidera Dragana Đilasa.

  • Tada su mi dali odgovor da se oni samo bave lokalnim temama. Vidimo u poslednje vreme da to nije pravilo i da to ne važi za sve, to ne važi sa Srpsku naprednu stranku. Svedoci smo brojnih reemitovanja od strane drugih televizija, direktnih govora predsednika SNS-a što govori u prilog da zapravo oni nisu javni servis građana Kragujevca, već servis Srpske napredne stranke, kaže Jekić.

Nebojša Veljović iz Gradskog odbora Narodne stranke kaže da su oni svojim saopštenjem stali u odbarnu svih bivših, sadašnjih i budućih radnika RTK.

  • Smatramo da ni jedan normalan urednik bez političkog pritiska ne bi neku sedeljku u Gornjim Nedeljicama proglasio važnom temom za građane Kragujevca i reemitovao program druge televizije na našem kanalu i to televizije čiji se vlasnik javno nedavno podsmeva svojim gladeocima nazivajući ih retardiranim i glupim, kaže Veljović.

Na sve ove reakcije Radio Televizija Kragujevac se, bar za sada, nije oglašavala.

Inače, ovo je jedina televizija u Srbiji koja se finansira novcem građana. Nakon što je poništena njena privatizacija u januaru 2017. godine i prekinuto emitovanje programa ove kuće, građani Kragujevca su svojim potpisima podržali njen opstanak i ona je posebnom uredbom ponovo vraćena pod ingerenciju lokalne samouprave, koja je bila u obavezi da sve ponovo pripremi za novu privatizaciju, a u skladu sa aktuelnim zakonom o javnom informisanju i medijima. Do nove privatizacije nije došlo, a ova medijska kuća i dalje troškove svog poslovanja namiruje novcem građana Kragujevca.

Piše: Maja Bukumirović, TV Nova S
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.