Na zgradi „Šumadije“ mural sa likom prve srpske kompozitorke Ljubice Marić

Grad Kultura


Na zgradi Gradske dvorane „Šumadija“ danas su njegova ekselencija ambasador Kraljevine Holandije u Republici Srbiji Jost Reinćes i gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić u prisustvu članica Gradskog veća i likovne umetnice, autorke Katarine Fajgelj otkrili ploču, ispod murala sa likom Ljubice Marić, prve srpske školovane kompozitorke i jedne od prvih žena dirigentkinja u Evropi, koja je rođena u Kragujevcu.

Mural je nastao u okviru projekta „Izuzetne žene Srbije“ koji realizuje ambasada Kraljevine Holandije u saradnji sa Centrom za ženske studije, Kulturnim centrom GRAD i gradovima u Srbiji sa ciljem da predstave žene čije su zajedničke osobine snaga, solidarnost, snažan i nepokolebljiv duh u borbi za emancipaciju žena i ravnopravan položaj u društvu.

  • Ljubica Marić je značajna kompizotorka i za Srbiju i za grad Kragujevac i drago mi je što sam ovde i što imam priliku da vidim ovo predivno umetničko delo, čiji je cilj da skrene pažnju na žene i njihovu važnu ulogu koju su imale u istoriji, rekao je ambasador Holandije Jost Reinćes.
  • Značaj Ljubice Marić nije samo u tome što je prva srpska kompozitorka i što je bila članica SANU, već zato što je drugim damama, bila primer i ohrabrila ih da iskažu svoje potencijale, rekao je gradonačelnik Dašić, izrazivši zadovoljstvo što je ambasador Kraljevine Holandije Jost Reinćes, prvi put u Kragujevcu i to povodom otkrivanja ploče i murala posvećenih Ljubici Marić.
  • Autorka murala oslikala je divan mural koji će ulepšati naš grad, a nadam se da ćemo i zgradu Šumadije na kojoj se nalazi, što pre srediti, da bude reprezentativna i tako povećamo obim društvenih događaja i kulturnih manifestacija. Grad ne živi samo sa infrastrukturnim projektima, već mora da ima svakodnevna i celogodišnja dešavanja kojima stvara svoj karakter i diše i živi sa njima, poručio je Nikola Dašić.

Pre otkrivanja ploče, gradonačelnik je sa saradnicama organizovao prijem za njegovu ekselenciju Josta Reinćesa i tom prilikom razgovarali o investicionim, privrednim, sportskim, turističkim potencijalima i razvojem grada Kragujevca, kao i drugim oblastima u kojima je moguće razviti saradnju.

Tagovi:

1 komentar

  1. Ko je ovde zatajio? 4 holandjana i 2 srbina na ovom dogadjaju. Da li se neko oseća odgovornim? Došao ambasador iz Beograda a naši umetnici, turistički poslenici, ljudi zaduženi za kulturu nisu mogli. Ili ih niko nije zvao jer slikanje je u pitanju. Bruka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.