NADZORNI ODBOR ZASTAVE ORUŽJA: OBEZBEĐENI UGOVORI DO POLOVINE 2021. GODINE

Društvo Ekonomija

Predsednik  Nadzornog odbora Zastave oružja, pukovnik Ivica Marjanović potvrdio je  navode lista DANAS i Glasa Šumadije da kragujevačka fabrika, u poslednje vreme svoje proizvode kupcima prodaje bez avansa, što je, inače, neubičajena praksa u oružarskom biznisu. Prema nepisanom pravilu, naime, vojne fabrike  prilikom potpisivanja kupoprodajnih ugovora od kupaca uzimaju avans od 30 odsto od vrednosti ugovorene tranše, a robu ne isporučuju dok ne naplate ugovorom definisanu količinu proizvoda.

Zastava oružje  i ostale vojne fabrike svoje proizvode mogu,  prema rečima poznavalaca ove problematike, da prodaju i bez avansa, ali u tom slučaju moraju da imaju garanciju neke od respektibilnih banaka u zemlji kupca oružja. Kragujevačka fabrika je, najčešće, oružje na taj način, odnosno uz garancije banaka, prodavala u Americi. Prodavanje robe bez avansa i garancije ozbiljnih banaka rizično je, te se u novijoj istoriji Zastave oružja dešavalo, upozoravaju kragujevački stručnjaci,  da je fabrika ostala bez novca za  isporučenu i krajnjem korisniku dostavljenu robu.

Pukovnik Marjanović kaže da kragujevačka fabrika, iako ne naplaćuje avanse, oružje ne prodaje “na veresiju”, već da ga  “naplaćuje fazno”, odnosno u skladu sa uslovima i rokovima koji su definisani u ugovorima sa kupcima. Tvrdi da Zastava oružje nema nove ugovore sa firmom GIM, koja se dovodi u vezu sa Brankom Stefanovićem, ocem ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića. Kragujevačka fabrika, prema njegovim rečima, ima ugovor sa GIM-om “iz ranijeg perioda”, čija je realizacija pri kraju, s time što je “GIM uplatio avans”.

  • Sa kompanijama Slobodana Tešića nemamo nove ugovore, niti Tešić ima neizmirene finansijske obaveze prema našoj fabrici za ranije kupljeno oružje. Za naše proizvode zainteresovana je, pored ostalih kupaca,  kompanija Internešenel golden grupa, iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, čiji je zastupnik u Srbiji Kragujevčanin (i bivši direktor Zastave oružja  – prim. Z.R.) Rade Gromović, navodi Marjanović.

U svetu oružarskog biznisa s ovim u vezi ističu da je  Slobodan Tešić, nakon što je nedavno američka administracija uvela embargo svim njegovim kompanijama i saradnicima,  u više nego nezavidnoj situaciji, te da veliku štetu, zbog toga, mogu da imaju i domaće vojne fabrike. Računi Tešićevih kompanija blokirani su, zbog nemogućnosti saradnje sa inostranim korespodentskim bankama, a kako su, do uvođenja embarga, bile  najveći kupac naoružanja i vojne opreme u Srbiji i na Balkanu, to je gotovo sva roba čiju su kupovinu te firme  ugovorile, usled nemogućnosti plaćanja,  zakatančena  u fabričkim magacinima. Zastava oružje, ako je suditi prema rečima Ivice Marjanovića, nije u toj situaciji.

 Predsednik Nadzornog odbora Zastave oružja potvrdio je  i naše navode da se zaposlenima u toj fabrici već četiri meseca, a po prvi put od početka 2015., ne uplaćuju doprinosi za penzijsko – invalidsko osiguranje. Tvrdi da će doprinosi zaposlenima početi uskoro da se uplaćuju, pošto će fabrika da dobije novac od prodaje dve tranše oružja.

  • Imamo verifikovane ugovore, kojima je obezbeđena upošljenost kapaciteta fabrike do sredine 2021. godine. Za ovu godinu obezbeđeni su izvozni poslovi u vrednosti od 40 miliona dolara, od čega 24 miliona dolara teži ugovor sa jednim inostranim kupcem, tvrdi Marjanović. Ističe, pritom, da je  toku  “priprema papira za konverziju dugova Zastave oružja u državni kapital fabrike”. Postupak konverzije dugova praktično je počeo, i u ovoj godini će, smatra Marjanović,  definitivno biti okončan.

Podsetimo da su poreski dugovi Zastave oružja, koje iz godine u godinu zidaju kamate, dostigli svim 17 milijardi  dinara. Istovremeno, gubici fabrike su,  delom i zbog kamata na dugove koji anuliraju dobit iz poslovanja,narasli do 30miliona evra. Dugovi i gubici Zastave oružja premašili su vrednost kapitala fabrike. Zastava oružje jedina je domaća vojna fabrika u kojoj postupak konverzije poreskog duga u ulog države  još nije počeo.                                                 

GODINA PROIZVODNJE TOPA MAUZER

Zastava oružje je, uoči božićnih praznika, sa državom potisala ugovor o razvoju proizvodnje topa 30X173mm MUZER, koji će se ugrađivati na složene borbene sisteme.

  • Uskoro  ulazimo u izradu nulte serije, koja prethodipočetku serijske proizvodnje topa. Ova godina je godina razvoja proizvodnje tog oružja, kaže Marjanović.
Piše: Zoran Radovanović
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.