NAGRAĐENI NAJVERNIJI ČITAOCI

Društvo Grad

U eri vladavine savremenih tehnologija, kultura čitanja ipak opstaje. To pokazuju i zvanični podaci Narodne biblioteke u Kragujevcu u kojoj raste broj čitalaca, a sa više od 100.000 izdatih naslova u prošloj godini, ujedno je i biblioteka sa najvećim brojem pozajmica u Srbiji. Na tradicionalnom druženju, najverniji čitaoci, nagrađeni su, a čime drugim, nego, knjigama.

Za kragujevčanku Miroslavu Tomašević, biblioteka je, kao druga kuća. Posećuje je decenijama i zna šta se na kojoj polici nalazi. Svaki ulazak u riznicu pisane reči, za nju je otkrivanje novih naslova i pisaca.

„Ja uglavnom četiri knjige mesečno čitam, znači bilo je negde oko pedesetak, možda i neka više knjiga, pa tako neke lagane stvari, pošto sam ja penzioner“, kaže Miroslava Tomašević.

Samo u pozajmnom odeljenju, oko 80.000 naslova, dok je ukupan knjižni fond trostruko veći. U 2018. godini, nabavljeno je oko 11.000 knjiga, povećan broj čitalaca. Broj pozajmica, prešao je 100.000. Da je knjiga ponovo u modi, pokazuje staistika, ali i mnogobrojni mladi članovi.

„Biblioteka za mene predstavlja mesto gde pronalazim sve što mi treba, koliko za fakultet, toliko i za mene privatno, trenutno čitam, recimo Gorana Petrovića“. ističe Marija Luković, studentkinja iz Kragujevca.

„U središtu mog interesovanja jeste pre svega književnost, ali pored književnosti, tu je, sociologija, zatim, tu su razne religijske knjige“, ističe student Arsenije Sretković.

A i pisane reči, kažu bibliotekari imaju svoje sezone. Takozvana, lakša literatura traženija je tokom leta. Uz zimu ide ozbiljnije štivo i uvek aktuelni klasici. Dela o kojima se govori, su i najpopularnija.

„Serija Koreni, izazvala je da kažem, bujicu ljudi koji su došli da traže Korene, aktuelizuje se ono što se na televiziji vidi. Uvek aktuelni takođe strani pisci, dobitnici Nobelovih nagrada“, objašnjava Anđela Ognjanović iz Narodne biblioteke „Vuk Karadžić“.

Zadatak koji je pred sebe postavila kragujevačka biblioteka je promovisanje knjige kao neprolazne vrednosti. Koliko je duhovnih i naučnih dostignuća u njima sačuvano, najbolje znaju čitaoci. A, za njih je knjiga, uvek u modi.

Izvor: RTS

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.