NAJAVLJUJU RADIKALNU SINDIKALNU BORBU

Ekonomija

Samostalni sindikat  u kragujevačkoj fabrici kompanije Manjeti mareli za  proizvodnju  branika za „Fijat 500L“ saopštio je danas da nikada neće da potpiše „prostivustavni aneks kolektivnog ugovora  o oduzimanja prava radnicima na štrajk.“

-Naš sindikat je danima već izložen pristiscima sa svih strana da potpiše taj protivpravni akt. Ukoliko se to nastavi, izaći ćemo u javnost sa imenima ljudi čijem smo pritisku izloženi,  navode u Sindikatu Manjeti Marelija.

Dodaju da je poslovodstvu fabrike danas  podnet zahtev za nastavak pregovora o novom kolektivnom ugovoru. „Ukoliko se uskoro ne dogovorimo, preduzećemo radikalne sindikalne mere“, poručuju iz Sindikata Marelija.

Sindikat  i zaposleni u  fabrici Manjeti Marelija za proizvodnju branika, koja će već od 1. maja, kao što je Glas Šumadije  svojevremeno i najavio,  početi  da posluje u okviru Grupacije Fijat Krajsler automobili, sredinom nedelje odbili da prihvati aneks novog kolektivnog  ugovora, prema kojem radnici te firme ne bi imali pravo na štrajk u naredne tri godine.

-Poslovodstvo  fabrike nas je obavestio da takav aneks postoji u novom kolektivnom ugovoru u kompaniji  Fijat Krajsler automobili Srbija, te da su ga tamo potpisali rukovodstvo Sindikata i menadžment FCA Srbija. Uprkos tome, rukovodstvo našeg sindikata i radnici Manjetija jednoglasno su ocenili da je takav aneks neprihvatljiv, a menadment Manjetija, zbog toga odbija da potpiše novi kolektivni ugovor, rekao je našem listu potpredsednik Sindikata u Manjeti Mareliju  Zoran Miljković.

Istakao je,pritom, da će pregovori Sindikata i menadžmenta biti nastavljeni, te da će, ukoliko druga strana ostane pri stavu da nema novog kolektivnog ugovora bez aneksa kojim sa zaposlenima zabranjuje da štrajkuju u naredne tri godine,  biti doneta o odluku o obustavi rada koja će u fabrici za proizvodnju branika  biti organizovana u prvoj polovini narednog meseca . Izvesno je da će u tom slučaju, tvrdi Miljković, ubrzo da stanu i proizvodne i montažne linije u kompaniji Fijat Krajsler automobili Srbija.

Inače, fabrika za proizvodnju branika, jedna od tri koju Manjeti Mareli ima u Kragujevcu.

Piše: Zoran Radovanović

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.