„Najlepša zemlja” izložba fotografija Ruskog geografskog društva večeras u biblioteci

Kultura

Večeras, u utorak, 26. oktobra u 19 sati na Galeriji kragujevačke Narodne biblioteke „Vuk Karadžić” biće otvorena izložba fotografij „Najlepša zemlja” Ruskog geografskog društva.

Rusko geografsko društvo (RGD) predstavlja izložbu finalista i pobednika V Sveruskog fotokonkursa „Najlepša zemlja”.

Fotokonkurs je jedan od velikih projekata RGD, pokrenut 2015, posvećen očuvanju izvorne prirode Rusije i negovanju brižljivog odnosa prema životnoj sredini, preko umetničkih fotografija. Na isti je do sada, od strane desetina hiljada učesnika, poslato pola miliona fotografija.

Iz pojedinačnih kadrova, kao iz sitnih delova slagalice, formira se mozaik moderne Rusije u njenoj pravoj veličini, različitosti i veličanstvenosti. Od Kurilskih ostrva na istoku do Kurske prevlake na zapadu, od Zemlje Franca-Jozefa na severu do planina Dagestana na jugu.

Rusija svojom veličinom i raznovrsnošću: 12 mora, 11 časovnih zona, 10 prirodnih zona predstavlja neiscrpni prostor za putnike, fotografe i istraživače svih fenomena, posebno prirode. Često se ukazuje na neke njene prepoznatljive fenomene: Bajkalsko jezero (dubine 1642 m i 23.000 km3 slatke čiste vode), kanjon reke Sulak (dubine 1920 m), Ključevskaja Sopka (najveći aktivni vulkan Evroazije), Ural (granica Evrope i Azije i najstarija planina na svetu) i drugi.

U pravilima takmičenja nije bilo ograničenja u odnosu na starosnu dob ili mesto stanovanja učesnika. Glavni uslov je da fotografije moraju biti snimljene na teritoriji Rusije. Fotografije se najčešće razmatraju u sledećim nominacijama: „Narodi Rusije”, „Svet u našim rukama”, „Najlepša zemlja”, „Pejzaž”, „Životinje”, „Ptice”, „Makrosvet”, „Podvodni svet”, „Crno-bela priroda”, „Mladi fotograf”, „Nasleđe koje nestaje”, „Iskonska Rusija”, „Industrijski pejzaž” i druge.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.