Najveće eksplozije u Srbiji: Kad se tresao Kragujevac

Društvo

Glavna tema svestskih, ali i domaćih medija po prvi put posle šest meseci nisu bile informacije u vezi sa epidemijom koronavirusa, već nesrećni događaj od čijih je prizora planeta zanemala – eksplozija skladišta luci u Bejrutu. Tada je u vazduh odletelo skoro šest tona amonijum-nitrata, nepoznata tonaža vatrometa, aluminijumskog praha i sijaset drugih opasnih materija koje su tu skladištene punih šest godina, uprkos upozorenjima da redstavljaju tempiranu bombu u samom srcu „Švajcarske Bliskog istoka“. Plamen, a onda i stravična detonacija koja je po jačini iznosila 2 kilotona (mini atomska bomba) opustošila je zonu od čak 25 kilometara. Pitanje koje se odmah nametnulo u srpskoj javnosti bilo je da li se ovakva kataklizma može dogoditi i kod nas. Eksplozije hemijskih i drugih zapaljivih materija u fabrikama i skladištima događale su se više puta u Srbiji u poslednjih 30 godina, ali srećom nikada nisu dosegle razmere onih u Bejrutu.

Poslednji dan meseca februara 2017. ostaće upamćen po stravičnoj eksploziji koja se dogodila u krugu Tehičko remontnog zavoda u Kragujevcu, kada je u popodnevnim časovima odjeknula prvo jedna, a onda i druga detonacija od koje se zatresao grad.

Foto:Ministarstvo odbrane

Tragedija u TRZ Kragujevac započela je u 13.20 sati 28. februara 2017. u kada je došlo do požara u objektu A-28 u kome se obavlja delaboracija (postupak uklanjanja eksploziva) municije. Zbog znatno veće količine ubojnih sredstava od dozvoljene, koja je u tom momentu bila u samom objektu vatrena stihija se brzo proširila i na radionice sa znakama A-27 i A-29, gde je došlo do eksplozije uskladištenih ubojnih sredstava.

Foto:N1

U 15.25 časova usledila je jedna eksplozija, a u 15.40 u Kragujevcu su se zatresla stakla zbog nove detonacije. Naime, kako je tad saopšteno požar je zahvatio i objekat 52, a onda su usledile dve detonacije, koje su urušile objekte. Tom prilikom od dejstva udarnog talasa, parčadi i delova konstrukcije poginuli su potpukovnik Miroslav Perišić, kapetan Darko Kostić i civili zaposleni u TRZ Željko Nikolić i Dejan Kovačević. Osam radnika TRZ je zadobilo teške telesne povrede, a povređena su i četiri pripadnika Vatrogasno spasilačke brigade iz Kragujevca.

Besana noć za Kragujevčane usledila je posle saznanja da je čak više od 70 radnika TRZ zavoda posle prve eksplozije sklonilo negde u samom objektu, van terena gde je moguća još jedna eksplozija i da je do njih nemoguće doći. Kasnije je oktriveno da se oni nalaze u šumi u bezbednom objektu, ali im je blokiran izlaz. Tek 1. marta u ranim jutarnjim časovima svih 74 zaposlenih u Tehničkom remontnom zavodu u Kragujevcu, su bezbedno evakuisani.

Foto:N1

Inače, 11. oktobra 2018. godine Više javno tužilaštvo u Kragujevcu podnelo je Višem sudu optužni predlog protiv dvojice profesionalnih vojnih lica na rukovodećim mestima i četvorice službenika zbog ovog tragičnog događaja.

Četvoro službenih lica iz Kragujevca okrivljeni su za krivično delo teško delo protiv opšte sigurnosti. Optuženima se stavljalo na teret da je svako u okviru svoje nadležnosti učinio propust jer nisu dali uputstva i sproveli mera iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu u objektima, na radnim mestima i radnoj okolini za čuvanje života i zdravlja ljudi i obezbeđenje objekata.

Posle tog datuma, niko se više nije oglašavao o ovom događaju niti je poznato  ali je otpočelo suđenje i kakav mu je eventualno epilog.

Piše: Andrej Mlakar, Nova.rs
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.