NALED: Reciklažom tone stakla smanjuje se zagadjenje vazduha 20 posto

Grad

Reciklažom jedne tone stakla može se uštedeti 40 odsto energije i 50 odsto količine vode koja je potrebna za proizvodnju nove staklene ambalaže, dok se zagadjenje vazduha smanjuje za 20 odsto, izjavio je danas u Kragujevcu Šef jedinice za životnu sredinu NALED-Slobodan Krstović.

Posle Niša i Sombora i na području Kragujevca biće rasporedjeno 120 kontejnera za odlaganje iskorišćene staklene ambalaže kako bi gradjani i ugostitelji doprineli smanjenju količine stakla koje završava na deponijama i zagadjuje životnu sredinu.

Istaknuto je da se ta akcija deo regionalnog projekta „Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu“, koji sprovode Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) i NALED, zajedno sa kompanijom Sekopak, uz finansijsku podršku Apatinske pivare.

Krstović je naglasio da je cilj projekta da se u odabranim gradovima i opštinama poveća količina prikupljene staklene ambalaže za 20 odsto.

U desetak gradova regiona stiglo je više od 1.000 kontejnera sa ciljem uspostavljanja sistema odgovornog upravljanja staklenim ambalažnim otpadom.

Predsednik lokalnog parlamenta Miroslav Petrašinović veruje da će poziv za reciklažu staklene ambalaže naići na dobar odziv medju gradjanima Kragujevca.

JKP „Šumadija Kragujevac“ će imati zaduženje da prazni kontejnere i predaje staklenu ambalažu ovlašćenim operaterima na tretman.

Generalna direktorka Sekopaka, operatera ambalažnog otpada, Violeta Belanović Kokir, rekla je da su razvijene evropske zemlje krenule sa uvodjenjem primarne selekcije još 1992, a Srbija tek 2010. godine.

  • Kako bismo dostigli nivo EU, ključno je da svako preuzme odgovornost za svoje postupke kada je u pitanju reciklaža – i institucije, i privreda, i gradjani. Udruživanjem možemo postići bolje rezultate i zbog toga ovaj projekat ima veću snagu, jer zajedno želimo da napravimo održiv sistem koji će primenjivati lokalne samouprave širom Srbije i regiona, poručila je Belanović Kokir.
Tagovi:

2 komentara

  1. Zašto moramo da prođemo fazu koju su zapadne zemlje odavno napustile. Hrvatska je odličan primer da ne trebaju ti kontejneri, izmišljeni poslovi, NALEDI, i ostali NVO. Kada odnesete ambalažu na recikliranje dobijete povraćaj novca koji ste dali pri kupovini proizvoda. Zatvoren krug.

  2. U italiji ima ih mlogo ja koliko vidim ovde u vicenci ih je na svaki 500 metara talo da ljudi sami pune kontejner jednom nedeljno ide kamijon specijalan za te kontejnere i prazni staje tu lose

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.