Narodna stranka: Agent BIA Vladimir Macanović tukao Katića na aerodromu

Politika

Narodna stranka objavila je danas identitet jednog od trojice agenata BIA koji su četiri sata mučili, tukli i psihički zlostavljali člana te stranke Konstantina Katića na beogradskom aerodromu, i navela da je reč o Vladimiru Macanoviću, te će Tužilaštvu za organizovani kriminal predložiti da mu bude određen pritvor.

  • Macanović i ostali koji su mučili Katića rade u Drugom odeljenju Pete uprave BIA, čiji je načelnik Goran Colić. Peta uprava je elitna, reč je kontraobaveštajnoj upravi zaduženoj za zaštitu najviših državnih organa, predsednika Republike i same BIA. To je agencija u agenciji, nekada su tamo birani najbolji i najkvalitetniji ljudi, a danas se bave time ko je objavio tvit i podržao psovku, rekao je potpredsednik Narodne stranke Zdravko Ponoš na konferenciji za novinare.

Ponoš, koji je i bivši načelnik Generalštaba Vojske Srbije, pozvao je profesionalce u BIA da se urazume i da pogledaju gde im je nekadašnji direktor i drugi koji su se ogrešili o pravila službe“, rekao je Ponoš.

Potpredsednik Narodne stranke je istakao da je BIA institucija koja je od svih najviše uništena od svih, jer su poslovi državne bezbednosti gurnuti u drugi plan, favorizuju se rođačka i stranačka postavljenja, i više se prati šta rade opozicija, novinari i intelektualci, i bave se odnosima unutar vladajuće stranke.

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić rekao je da prebijanje građana od tajne policije zbog sumnje da su nešto javno rekli podseća na metode Štazija, zloglasne tajne službe u bivšoj Istočnoj Nemačkoj, kao i na metode tajne policije pod kontrolom Slobodana Miloševića u poslednjoj fazi njegove vlasti.

  • Sledeći korak, ukoliko se ovome ne stane na put, jeste ubijanje političkih protivnika. O maltretiranju Katića ćute BIA, izvršna vlast, RTS i mediji pod kontrolom režima. Tužilaštvo za organizovani kriminal je pre dva dana pozvalo Katića na razgovor radi davanja obaveštenja u vezi sa krivičnom prijavom koju je pravni tim Narodne stranke podneo protiv čelnika i agenata BIA, naveo je Jeremić.

Jeremić, koji je bivši predsednik Generalne skupštine UN, rekao da je Narodna stranka pokrenula veoma široku međunarodnu akciju u vezi sa mučenjem Katića.

  • Sa ovim slučajem obavešten je specijalni izvestilac UN za torturu i nehumano kažnjavanje Nils Mercer, a akcija podrazumeva i angažovanje sa Savetom Evrope, odnosno Evropskim komitetom za borbu protiv torture, kao i sa institucijama EU i sa međunarodnim organizacijama, poput Hjuman rajts voča, Amnesti internešenela i Svetskom organizacijom protiv torture, dodao je Jeremić.

Jeremić je istakao da će biti angažovana i veoma poznata i uticajna vašingtonska pravna kancelarija, visoko specijalizovana za procesuiranje ovakvih slučajeva širom sveta.

Predsednik Pravnog saveta Narodne stranke, advokat Vladimir Gajić, rekao je da će krivična prijava protiv čelnika i agenata BIA biti dopunjena imenom Vladimira Macanovića.

  • Za sada ćemo identifikovati samo Macanovića, jer pružamo priliku BIA da se pridržava zakona u ovom postupku, kako bismo izbegli da otkrivamo imena i slike svih agenata koji su mučili Katića. Pokrenućemo i postupak za obezbeđenje dokaza u kojem ćemo pokušati da pribavimo snimke kamera sa aerodroma koje su sigurno zabeležile odvođenje Katića, rekao je Gajić.
  • Predložićemo tužiocu da pokrene proceduru i da predloži sudiji za prethodni postupak da agentu BIA Macanoviću bude određen pritvor, jer on predugo ometa postupak, a BIA se pravi da se mučenje Katića nije dogodilo, a javnost je nesumnjivo uznemirena, što su dovoljni razlozi za određivanje pritvora, zaključio je Gajić.
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.