Narodna stranka: Da li je vladi važniji profit Rio Tinta ili interes građana Srbije

Ekonomija Izbori/Bojkot Politika

Narodna stranka poziva Vladu Srbije da saopšti građanima da li je utvrđena opravdanost otvaranja rudnika litijuma kod Loznice sa stanovišta interesa Srbije, a ne sa stanovišta profita privatne kompanije „Rio Tinto”, izjavio je danas predsednik Odbora Narodne stranke za zaštitu životne sredine Aleksandar Anđelković.

– Reč je o eksploataciji neobnovljivog resursa bez jasno izraženog interesa Republike Srbije, koja će naplaćivati znatno manju rudnu rentu od one koja se naplaćuje u drugim državama, što je direktan mamac svim zainteresovanim kompanijama da predlažu slične ekološki pogubne projekte, rekao je Anđelković.


Anđelković je istakao da bi „Rio Tinto” zbog slabe kontrole državnih institucija mogao da izbegne primenu neophodnih mera za smanjenje zagađenja i ublažavanje negativnih efekata rada rudnika po životnu sredinu.

– Primena tih mera privatnoj kompaniji smanjuje profit, a posledice zagađenja biće trajne i nepopravljive. Rudnik litijuma kod Loznice nepovratno bi ugrozio životnu sredinu u celoj zapadnoj Srbiji, rekao je Anđelković.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.