Narodna stranka: Kad Zavod za zaštitu „zaštiti“, rušenje je izvesno

Politika

Gradski odbor Narodne stranke u Kragujevcu osuđuje rušenje letnje vile kralja Aleksandra Karađorđevića, u okviru dela „Arkade“, u Bukovičkoj Banji, u Aranđelovcu, zarad izgradnje hotela.

  • Naime, uz dozvolu kragujevačkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, koji je bio nadležan u ovom slučaju, srušen je spomenik od izuzetnog kulturnog i istorijskog značaja za Srbiju, kažu u kragujevačkom odboru Narodne stranke.

U Narodnoj stranci ističu da bi Zavod za zaštitu spomenika kulture bude trebalo da bude institucija u službi građana, koja bi štitila kulturna dobra od samovolje razularenih investitora.

  • Na delu imamo da ova ustanova, koja se finansira novcem poreskih obveznika, radi suprotno, kao što primer letnje vile pokazuje. Kako je umesto zaštite velelepnog objekta spomenika kulture kragujevački zavod praktično asistirao investitoru hotela, postavlja se sasvim opravdano pitanje da li i Kragujevčani imaju razloga za strah da slična sudbina može da ih zadesi kao i komšijske Aranđelovčane?
    Šta ako jednog dana neki investitor poželi da na području Zgrade suda ili Miloševog konaka gradi hotel ili stambeno-poslovnu zgradu? Da li će i tada uz dozvolu gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture biti uslišene želje investitorima? Gradski odbor Narodne stranke u Kragujevcu zahteva odgovornost direktora gradskog zavoda za ovakav vid kulturnog varvarizma, obzirom da kao politička organizacija želimo da se država na pravi način stara o spomenicima kulture.
Fotografija: Milan Nikić
Tagovi:

3 komentara

  1. Pa ništa novo… Neko je tako isto poželeo da ima podzemnu garažu ispod Tržnice da bi mogao da zida zgradu ili hotel, i eno već 3 godine gledamo užas i sramotu grada zbog nečije lične koristi…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.