Narodna stranka Kragujevac: Zelena inicijativa kao paravan za nerad i anarhiju

Grad Politika

Povodom odluke usvojene na inicijativu gradonačelnika Nikole Dašića, da se zabranjuje gradnja bez sadnje drveća, oglasio se Gradski odbor Narodne stranke u Kragujevcu, čije saopštenje prenosimo:

Ovih dana smo mogli čuti za inicijativu gradskih vlasti i gradonačelnika Nikole Dašića, kojom se zabranjuje gradnja novih objekata bez sadnje drveća. Neko ko nije stanovnik ovog grada, pomislio bi, na osnovu ove i sličnih inicijativa i akcija, da je kod nas na vlasti neka od evropskih zelenih stranaka ili političkih pokreta sa istakutim ekološkim usmerenjem.

Naravno, istina je drugačija, a navedene inicijative i akcije služe samo kao dimna zavesa za nerad i anarhiju naše gradske vlasti i nude iskrivljenu sliku našeg devastiranog grada. Gradski odbor Narodne stranke u Kragujevcu podržava ovakvu ideju i zamisao, ali tek ako je u sklopu sistemske strategije za rešavanje problema rapidne novogradnje koja postepeno dovodi do uništavanja starog jezgra grada, kao i do podizanja nivoa zagađenja, buke i ostalih pratećih negativnih efekata.

Razvoj jednog grada ne može da se zaustavi, ali isto tako neophodno je da odgovorna gradska vlast, kroz primenu odgovarajućih mera, usmerava taj razvoj ka izgradnji dobro projektovanih gradskih naselja sa pratećom infrastrukturom, a čiji su sastavni delovi zelene površine sa drvoredima. Bez takve strategije i konkretnih rešenja za navedeni problem, ovakve mere imaju samo palijativni karakter u svetlu razvoja našeg grada.

Bez jasne strategije, čitajući tekst vesti, stanovnik ovog grada bi mogao da zaključi da će, recimo, investitor kroz kupovinu nekoliko sadnica vrlo lako rešiti svoj problem nelegalne gradnje ili da će, pak, za desetinu sadnica u Šumaricama, moći slobodno da gradi na nekom od gradskih parkova!? Donošenje takve strategije bi nekoj kompetentnoj i odgovornoj gradskoj vlasti bio prioritet, ali ne i našoj, koja se, bavi promenama kozmetičke prirode, kao što su farbanje ograda ili sadnja drveća, čega smo
svedoci ovih dana.

Rizikujući da budemo previše slikoviti, a želeći da ukažemo na realne probleme, preporučujemo gradskim vlastima da, kad se već bave farbanjem ograda, prefarbaju ogradu oko upropaštene gradske tržnice, koja već godinama stoji oko napuštenog gradilišta i očigledno neće skorije biti uklonjena.

Što se sadnica, pak, tiče, dovoljno je da posade po jednu u svaku od rupa u asfaltu na izrovanim kragujevačkim ulicama i imaće prašumu u centru grada. Gradski odbor Narodne stranke u Kragujevcu je već upozoravao na katastrofalan urbanistički pristup gradskih vlasti ovom problemu. Umesto jasnih odgovora predstavnika lokalne samouprave, na delu imamo nastavak stare politike koja će, ako se ovakav loš trend nastavi, u konačnici dovesti do gubljenja identiteta starog Kragujevca i sve manjih zelenih
površina, koja su „pluća“ jednog grada.

Tagovi:

2 komentara

  1. Odluka Skupštine grada Kragujevca je dobra, ali ona u ovom momentu ima samo deklarativni karakter. Nejasno je da li je investitor obavezan da izvrši sadnju drveća na svojoj ili na bilo kojoj parceli. Urbanističkim planom se definišu površine javne namene, prostorni plan, zelene površine i sl. Ako investitor na svojoj parceli nema uslova za sadnju, ne postoji validni popis koji bi ga obavezao da to učini na nekoj drugoj površini. To je parafiskalni namet i nije propisan važećim pravnim aktima koji se odnose na izgradnju objekata. Odluka skupštine ne može da predvidi obaveze koje već nisu propisane zakonom. Nadalje, ozelenjivanje grada je u nadležnosti JKP „Sumadija“, pa je nejasno kako vec povereno javno ovlašćenje može da se prevali na privatne investitore. Dakle, potrebno je planskim dokumentom predvideti postupak odelenjavanja, a investitora obavezati da izvrši sadnju isključivo izdavanjem lokacijskih uslova i građevinske dozvole, sa naznakom da ne može dobiti upotrebnu dozvolu dok ne izvrši sadnju stabala. Obavezati investitora da ozelenjava grad bez ikakvog plana je nemoguća misija i nema zakonsko utemeljenje. Najzad, i ako izvrši sadnju na površinama javne namene, investitor ima pravo nadoknade za tako obavljen posao, jer je svojim sredstvima povećao vrednost tuđe stvari, pa će tako ozelenjavanje ipak biti investirano iz budžeta grada. Ako to tako na kraju bude bilo, postavlja se pitanje zašto se ozelenjavanjem ne bavi javno preduzeće kome je ta delatnost i poverena?

  2. Ako je ovo osmislio sam Dašić…a nema sumnje da jeste, jer urbanista je fikus, džaba mu bilo.
    Poput nedovoljnih parking mesta koja su se plaćala, tako će biti i sa nedostajućim sadnicama, pa investitori pohitaju da se nagode sa njim…i šta bude, zna se…KIĆANOVIĆ BATO!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.