Narodna stranka: Krizni štab da radi svoj posao umesto što udovoljava vlasti

Doba korone Politika

Narodna stranka pozivala je danas Krizni štab da prestane da udovoljava vlastima stvaranjem utiska da je sve u redu i da je „korona pobeđena“, nego da radi svoj posao i donese odgovarajuće mere za suzbijanje zaraze.

  • Srbija je u svetskom vrhu po broju novoobolelih na milion stanovnika. Krizni štab se ne oglašava, a vlast nije u stanju da sprovodi mere koje bi kontrolisale eksponencijano širenje zaraze. Broj novozaraženih je prethodne nedelje u proseku iznosio 6.463 dnevno, dok je zdravstveni sistem ponovo preopterećen, navodi se u saopštenju Odbora Narodne stranke za zdravstvo.
  • Iako je ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavljivao da će kolektivni imunitet biti postignut do juna ove godine, jasno je da procenat vakcinisanih nije dovoljan za efikasno sprečavanje širenja virusa, pogotovo što nivo antitela i kod vakcinisanih i  kod onih koji su preležali virus, opada nakon šest meseci, dodaje se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da su žrtve ne samo oboleli građani, nego i „hronični ne-kovid bolesnici“ zbog otežane dostupnosti lekara, kao i medicinski radnici, koji su ponovo preopterećeni, jer rade bez odmora i preko granice svojih kapaciteta.

  • Preopterećenost sistema za posledicu ima angažovanost mnogih kadrova u zdravstvu na poslovima za koje nisu specijalizovani, što takođe utiče na kvalitet pružene zdravstvene zaštite, dodaje se u saopštenju.

Odbor Narodne stranke za zdravstvo je podsetio da je u martu 2020. godine, kada je u Srbiji bilo ukupno 55 obolelih, uvedeno vanredno stanje sa zatvaranjem škola, obdaništa i fakulteta, uz potpuno ograničavanje kretanja osoba starijih od 65 godina, koje je trajalo nešto manje od dva meseca.

  • Sadašnje stanje u najmanju ruku je zabrinjavajuće, jer pored novoizgrađenih kovid bolnica, ponovo su se u kovid sistem vratile mnoge bolnice širom Srbije, a u Beogradu je to slučaj sa KBC Zvezdara, KBC Bežanijska Kosa i bolnicom Dr Dragiša Mišović. Neke bolnice više od godinu i po dana rade u COVID sistemu, čime se ugrožava lečenje hroničnih ne-kovid pacijenata u dužem vremenskom periodu, što je naročito izraženo kod ortopedskih i onkoloških pacijenata, navodi se u saopštenju.          
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.