Narodna stranka: Ljotićevski stihovi na proslavi Dana pobede nepotrebna i nimalo slučajna bruka

Politika

Pod krovom Narodnog pozorišta, u prisustvu predsednika Srbije, sveštenstva i diplomata, uz direktan prenos na RTS-u, održana je svečana akademija povodom Dana pobede i konačnog poraza fašizma.

Sve kako treba. Osim što su u programu izgovarani stihovi u slavu Zbora i Dimitrija Ljotića. Doduše, ponešto izmenjeni, ali ipak ljotićevski i zboraški.

Reč je o stihovima tri pesme Momčila Nastasijevića, koje su koristili i ljotićevci nakon Nastasijevićeve smrti.

Te pesme su, pošto je Nastasijević umro 1938. godine, korišćene mimo njegove volje.

Koristili su ih zboraši i ljotićevci u svojim koračnicama, propagandnom spotu i žurnalima.

Odabiru pesama za svečanu akademiju se moralo se pristupiti opreznije. Naravno da ne bi trebalo da ispašta mrtav pesnik, ali ovde nije bilo potrebe za Nastasijevićevom lirikom.

Na skupu je govorena i Desankina „Krvava bajka“ u čast kragujevačkih gimnazijalaca, nepoljubljenih i pobijenih pre prvog brijanja, koje je na stratište izveo ljotićevac Marisav Petrović sa svojom jedinicom zboraša. Srećom, živih majki kragujevačkih mučenika, više nema, inače bi sigurno sedele u prvom redu.

Ne mora predsednik da poznaje do tančina rodoljubivu i inu poeziju, ali mora imati nekog ko to zna.

Ne može se pod krovom nacionalnog teatra, kao pod iznajmljenom šatrom, prikazivati sve i svašta a da Narodno pozorište nema uvid u kvalitet i sadržaj dela, ne može se na državnoj televiziji prikazivati sve i svašta a da to pritom ne zadovolji redakcijske kriterijume, kako estetske tako i moralne.

Ne mogu se vređati prisutni gosti a još manje žrtve i heroji koji su, baš tu, na tom mestu ginuli u nekoliko juriša na mitraljesko gnezdo na vrhu pozorišta.

Ne može se brukati država, srpski antifašizam, negirati spremnost na žrtvu i jugoslovenskih partizana i sovjetskih vojnika.

Šta je sledeće? Stočni vašar na Starom sajmištu, proslava oslobođenja Beograda u Prvom ratu uz Radecki marš?

Još jedna nepotrebna i nimalo slučajna bruka koja se nije smela dogoditi.

I opet, gotovo sigurno, bez ičije odgovornosti.

Desilo se, ko radi taj i gresi, pa šta? Ili je ovo još jedan dokaz potpune nekompetentnosti i sveopšteg naprednjačkog neznanja?  

Tagovi:

1 komentar

  1. Odličn tekst. Samo ovo naprednjaci ne čitaju. A i da čitaju ne bi razumeli. Ako neko od njih i razume morao bi da se pravi glup… da se ne izdvaja u društvu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.