Narodna stranka: Podrška poljoprivrednicima, država hitno da reaguje

Politika

Narodna stranka pruža podršku svim poljoprivrednicima u Srbiji koji se bore za poboljšanje svog položaja i poziva vlast da hitno usvoji mere koje će pomoći poljoprivredi i poljoprivrednicima koji su na ivici opstanka. Narodna stranka podseća da je na sednici Glavnog odbora još u junu mesecu donela Program mera za hitnu podršku poljoprivredi a u cilju obezbedjivanja dostupnosti hrane.

  • Smatramo da je proizvodnja hrane, kao i poljoprivreda najvažnija grana privrede. Hrana je prva linija odbrane u kriznim vremenima. Neophodno je odmah povećati budžet za podsticaje i subvencije u poljoprivredi sa 50 milijardi dinara na 100 milijardi, a u naredne tri godine podići budžet za poljoprivedu na nivo od 10 odsto ukupnog budžeta Srbije. Takođe, treba usvojiti poseban program mera za sve grane poljoprivrede, ukinuti akcizu na dizel gorivo i povećati subvencije po hektaru sa 8.000 dinara na 16.000 dinara do kraja ove godine, a do kraja 2023. godine na 24.000 dinara, navodi se u saopštenju.
  • Država mora da omogući slobodan izvoz tržišnih viškova kako bi poljoprivredni proizvođači izvozom mogli da zarade od izvoza hrane i poljoprivrednih proizvoda koje prevazilaze potrebe građana Srbije.
  • Srbija je zemlja bogata poljoprivrednim potencijalom, ali vlast nema nameru niti umeće da taj potencijal iskoristi. Smatramo da se realizacijom ovih mera brzo i efikasno može pružiti pomoć poljoprivrednicima. U suprotnom, nastaviće se trend gašenja srpskog sela i proizvodnje hrane koji sprovodi ovaj režim poslednjih deset godina, zaključuje se u saopšenju Narodne stranke.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.