Narodna stranka prikuplja u Kragujevcu potpise za krivičnu prijavu protiv Ane Brnabić

Politika

U sklopu akcije „Narod protiv Rio Tinta“ u nedelju 17. oktobra od 10 do 12 časova na punktu ispred kafane „Balkan“ članovi gradskog odbora Narodne stranke u Kragujevcu prikupljaće potpise za krivičnu prijavu protiv Ane Brnabić, predsednice Vlade Republike Srbije, Zorane Mihajlović, potpredsednice Vlade Republike Srbije i ministarke rudarstva i energetike i Irene Vujović, ministarke za zaštitiu životne sredine.

Narodna stranka zajedno sa građanima Srbije podnosi krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Saopštenje koje je Narodna stranka tim povodom prosledila medijima prenosimo u celosti:

„Osnovano sumnjamo da su prijavljene izvršile sledeća krivična dela:

Krivično delo Zloupotrebe službenog položaja, Krivično delo primanja mita, Krivično delo zagađenje životne sredine, Krivično delo Oštećenja životne sredine, Krivično delo Povreda prava na informisanje o stanju životne sredine i Krivično delo Udruživanje radi vršenja krivičnih dela.

Narodna stranka već duže vreme skreće pažnju javnosti na aktivnosti kompanije Rio Tinto koje namerava da sprovede u okolini Loznice, a vezano za eksploataciju litijuma. Javnost Srbije mora da zna da se naša zemlja se nalazi na ivici ekološke katastrofe i da  je neophodno da se razvoj ovog projekt pod hitno obustavi!

Srbija je nalazi u veoma mračnom trenutku u kome su SVE institucije naše države – predsednik, premijerka, svi minstri, sva ministarstva, državne agencije, javna preduzeća, mediji pod kontrolom režima, fakulteti i mnoge druge institucije stavljeni u funkciju interesa ove multinacionalne kompanije čiji će projekat, ukoliko se realizuje, od Srbije napraviti pustoš.

Odluke i akti koje u vezi sa ovim projektom usvajaju institucije republike Srbije donose se protiv intersa građana Srbije i predstavljaju neustavnu i protivzakonitu 
osnovu za zločin nad ljudima i prirodom. To su, pre svega, Postorni plan područja posebne namene za projekat „Jadar “ koji je svojom Uredbom usvojila Vlada Republike Srbije, zatim nedavno usvojene izmene Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima ali i predloženi novi Prostorni plan Republike Srbije koji predviđa kopanje litijuma na čak 11 % naše teritorije.

Narodna stranka iznosi osnovanu sumnju da se u osnovi ovih bezumnih odluka nalazi verovatno najveći slučaj državne korupcije.

Podnosimo krivičnu prijavu duboko uvereni da najviši predstavnici vlasti, nasuprot Ustavu i zakonima Srbije, donose odluke koje su protivustavne i nezakonite. To rade svesno i sa umišljajem, pod koruptivnim uticajem, u korist interesa strane kompanije, a na štetu svih građana Srbije. Istraga treba da bude proširena i na ostale saučesnike i predstavnike kompanije Rio Tinto, pre svega direktorku Rio Tinta u Srbiji ( Rio SAVA) Vesnu Prodanović.

Na zahtev građana širom Srbije da se priključe ovoj Krivičnoj prijavi otvaramo punktove u velikom broju gradova. Kragujevčani će svoj potpis moći da daju u nedelju 17. oktobra od 10 do 12 časova na punktu ispred kafane Balkan u glavnoj ulici. Time pokrećemo akciju „Narod Srbije protiv Rio Tinta“ odlučni da sačuvamo svoju zemlju od ekološke katastrofe“, saopšteno je iz Narodne stranke.

Tagovi:

1 komentar

  1. Ovo su neozbiljnosti. Da se zaista želi nešto postići tom akcijom štand bi stajao bar veći deo dana da bi što više ljudi potpisalo, ovako kad se postavlja na dva sata to je samo zarad malo reklame.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.