Narodna stranka traži od zaštitnika građana vanrednu kontrolu i nadzor nad BIA zbog mučenja Katića

Politika

Pravni tim Narodne stranke podneo je zaštitniku građana, Zoranu Pašaliću, pritužbu na rad Bezbednosno-informativne agencije (BIA), njenih čelnika Bratislava Gašića i Marka Parezanovića, kao i trojice službenika Agencije, koji su u nedelju, 26. septembra, protivzakonito lišili slobode i na aerodromu četiri sata tukli i mučili člana Narodne stranke Konstantina Katića, izjavio je danas član tog tima, advokat Miloš Pavlović.

  • Od zaštitnika građana zahtevamo da odmah i bez odlaganja, primenom odgovarajućih odredaba Zakona o BIA i Zakona o zaštitniku građana, obavi vanrednu kontrolu i nadzor nad radom Agencije i njenih službenika, a povodom mučenja Katića, i da o tome sačini izveštaj vezano za slučaj otmice i mučenja člana Narodne stranke Konstantina Katića i da o tome sačini izveštaj koji će predstaviti javnosti. Pozivamo sve građane koji su iz političkih razloga proživeli ovakvu ili slične neprijatnosti od službi bezbednosti da se jave Narodnoj kancelariji Narodne stranke zbog pokretanja postupaka i zaštite njihovih prava, rekao je Pavlović.

Pavlović je podsetio da su agenti BIA 26. septembra protivzakonito lišili slobode, tukli, mučili i fizički i psihički se iživljavali nad Katićem, jer su sumnjali da je objavio tvit u kojem se vređa predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

  • Zato smo smo protiv čelnika BIA i tri NN lica podneli krivičnu prijavu u zbog krivičnih dela zloupotreba službenog položaja, zlostavljanje i mučenje, nesavestan rad u službi i protivpravno lišavanje slobode. Prinuđeni smo da na ovako grubo kršenje zakona i očigledno izvršenje krivičnih dela u sticaju od strane radnika BIA stanemo u zaštitu ne samo Katića, nego i svih građana koji su proživeli istu torturu, a koji to nisu prijavili ili nisu smeli da iznesu u javnost, dodao je Pavlović.

Pavlović je istakao da mučenje Katića od agenata BIA predstavlja samo jedan u nizu dokaza da ta Agencija ne obavlja svoju zakonsku dužnost i ne štiti interese države, što je definisano zakonom, već kao pretorijanska garda isključivo štiti samo interese porodice predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predstavlja njegovu privatnu agenciju koju plaćaju svi građani, dok je Vučić koristi za razračunavanje sa političkim neistomišljenicima.

  • Zaposleni u BIA su, prema pravosnažnim sudskim presudama, učestvovali u najtežim krivičnim delima od ubistva bivšeg predsednika i premijera Srbije, opozicionih lidera, novinara, i zato ne možemo da se otrgnemo utisku da se taj modus operandi ponavlja i u tokom Vučićeve, rekao je Pavlović.

foto: Narodna stranka
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.