Narodna stranka: Vrhovni kasacioni sud stavio se u klijentelistički odnos prema bankama

Ekonomija Politika
Povodom pravnih stavova donetih na sednici Građanskog odeljenja Vrhovnog kasacionog suda, a tiču se troškova obrade i osiguranja kredita, oglasila se Narodna stranka. Prenosimo saopštenje Pravnog saveta te partije:

Nakon što je ujednačena sudska praksa da su banke dužne da vrate građanima troškove obrade i osiguranja kredita, koje su im godinama nezakonito naplaćivale, bankarski lobi je pokušao da osujeti tu praksu izmenama Zakona o parničnom postupku. Kada taj pokušaj nije uspeo, pribeglo se novom da Narodna skupština autentičnim tumačenjem spreči ispravljanje nepravde koju su banke činile građanima. Pošto ni to nije uspelo, sada se Vrhovni kasacioni sud stavio u klijetelistički odnos prema bankama i na sednici Građanskog odeljenja toga suda doneo pravni stav suprotan celokupnoj višegodišnjoj sudskoj praksi, pa i odlukama tog suda, tako da će dalje ispravljanje nepravde prema građanima biti osujećeno.

Ovaj postupak Građanskog odeljenja Vrhovnog kasacionog suda pokazuje da je autoritarna vlast Srpske napredne stranke, nakon što je parlament pretvorila u svoju glasačku mašinu, a Vladu u admistrativni servis Predsednika Republike i tako razorila insitucije zakonodavne i izvršne vlasti, sa uspehom urušila i vrh sudske vlasti, koji se stavio u službu zaštite interesa krupnog kapitala umesto u službu vladavine prava.

Ovime se građanima šalje poruka da više ne mogu da se pouzdaju ni u sud.

Ovaj događaj pokazuje koliko su sve institucije države zahvaćene kancerom autokratije, klijentelizma i korupcije. Narodna stranka će, ako joj građani pruže priliku na sledećim izborima, amputirati maligno tkivo sa tela države i društva.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.