Narodna stranka: Vučić menja Ustav da bi potpuno kontrolisao izbor sudija

Politika

Narodna stranka saopštila je danas da su predložene izmene Ustava Srbije sračunate tako da olakšaju uticaj političke moći na sudije i tužioce kako bi predsednik Srbije Aleksandar Vučić „ostvario svoj cilj da potpuno sruši i poslednju branu za bezakonje svoje vladavine“, a to su sudovi i retki hrabri i nezavisni tužioci, tako što bi on potpuno kontrolisao izbor nosilaca pravosudnih funkcija.

  • Vučić tako želi da obezbedi i da kriminalne afere njegovog režima, poput Savamale, ’Krušika’ i ’Jovanjice’, nikada ne dobiju sudski epilog koji bi vodio do najviših nosilaca državne vlasti. Izmene su sračunate da se uticaj političke moći na pravosuđe učvrsti tako što će mehanizmi tog uticaja dobiti svoje ustavno pokriće, navodi se u saopštenju Pravnog saveta Narodne stranke.
  • Promene Ustava, o kojima bi danas raspravlja Skupština Srbije, za Vučića i njegov režim su ujedno i priprema za pokušaj promene preambule Ustava koja proklamuje da su Kosovo i Metohija ‘sastavni deo teritorije’ Srbije, što mu Narodna stranka nikada neće dozvoliti, ističe se u saopštenju Narodne stranke.

U saopštenju se dodaje i da sadašnji „jednopartijski saziv“ Skupštine Srbije, kojem je „sam Vučić skratio mandat jer u njemu nisu predstavljeni svi građani Srbije zbog bojkota takozvanih izbora u junu 2020. godine“, nema legitimitet da odlučuje o promeni Ustava.

  • Umesto toga, taj proces je neophodno odložiti do izbora legitimne skupštine, nakon slobodnih i demokratskih izbora, navela je Narodna stranka.

Narodna stranka je dodala da su „lažne tvrdnje“ Vlade Srbije da se promeni Ustava pristupa „zbog tobožnjeg opredeljenja za evrointegracije“.

  • Upravo suprotno, predložene izmene Ustava su antievropski i antidemokratski akt usmeren jedino i isključivo na to da Vučićevom režimu omogući potpunu kontrolu nad izborom i radom sudija i tužilaca, navodi se u saopštenju.

Narodna stranka je kao dokaz za tu tvrdnju navela da po predloženim izmenama Ustava sudije više ne bi imale većinu u Visokom savetu sudstva, kao ni tužioci u Državnom veću tužilaca, te da bi „izbor sudija i tužilaca bi zavisio od volje vlasti“.

  • Vučić tako ostaje dosledan svom antievropskom delovanju iz devedesetih godina. Za više od osam godina svoje vladavine jasno je pokazao i građanima Srbije i celom svetu da ne želi da se Srbija integriše u EU, niti je to ikada želeo. On je u Srbiji zaveo svoju ličnu diktaturu, ukinuo je sve institucije, prisvojio je ustavne nadležnosti koje mu ne pripadaju, a sada želi da stavi pod svoju potpunu kontrolu i izbor nosilaca pravosudnih funkcija, navodi se u saopštenju.
  • Da je Vučić zaista hteo nezavisno sudstvo i vladavinu zakona, on ne bi ukidao institucije podele vlasti koje su jemstvo demokratije, i ne bi parlament pretvorio u svoju jednopartijsku glasačku mašinu, a Vladu Srbije u svoj lični administrativni servis, zaključuje se u saopštenju Pravnog saveta Narodne stranke.      
Tagovi:

3 komentara

  1. Kad predsednik države ima sve u svojim rukama,a povezan je napadima opozicije o kriminalnim potezima vlasti,Vučić je rešio da i tu poziciju uništi,da bi imao slobodne ruke i da bi mu neobrazovan narod iz južnoistočne Srbije verovao.Porede ove promene ustava on misli da ima sve u svojim rukama,a ne misli na svoj narod da li ima slobodu misli i odluka ?Najviše promena od kada je Vučić na vlasti ima pravosudje,kao nosilac vlasti.

  2. Nije nikakvo čudo,ako se uz pravosudje nadje i policija i vojska.Policija kada joj neko stane na žulj,kao ovde u Beloj Crkvi gde su inicijatori policije iz Pančeva sa kovinskim kadrom,sigurno je da svi oni koji se ne slažu sa odlukama vlasti,ukidaju veze preko svojih ljudi po poštama koji jednostavno isključuju veze pojedinaca sa javnošću.

  3. Kako radi policija u Beloj Crkvi,tipičan primer su novinari,koji nemaju mesta ni u kakvim linijama saopštavanja,jer policija sve drži u rukama.Kod poznatih napada na novinare po kućama,policajci hladno slušaju napadače,pa posle daju obratan ishod svojim pretpostavljenim,da bi javnost bila uverena da oni rade po zakonu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.