Narodna stranka: Zakon o obnovljivim izvorima energije novi pokušaj pljačke građana

Ekonomija Politika

Narodna stranka saopštila je danas da je Nacrt zakona o obnovljivim izvorima energije ministarke energetike Zorane Mihajlović najnoviji u nizu pokušaja vlasti SNS-a da se stvori povoljan pravni ambijent „za što efikasniju pljačku građana Srbije kako bi se novac direktno iz njihovih džepova i iz budžeta Republike Srbije prelio na račune firmi povezanih sa režimom”.

  • Pod maskom zaštite čovekove okoline kroz finansijski stimulisanu proizvodnju energije iz obnovljivih izvora perfidno se zavlači ruka u plitke džepove građana, kao krajnjih potrošača električne energije i EPS se gura preko ivice u propast, navodi se u saopštenju Odbora Narodne stranke za energetiku

U saopštenju se dodaje da se privatnim investitorima u obnovljive izvore garantuju subvencije i povlašćeni status koji bi građani trebalo da plate, što preko računa za struju, što kroz budžetska izdvajanja.

  • Dok se u razvijenim evropskim zemljama podsticajni periodi za privilegovane proizvođače skraćuju i ukidaju, Zorana Mihajlović galantno daje svima duži rok, ovog puta po 12 godina finansiranja našim novcem. Na stranu što su tehnologija, posebno u oblasti solarnih panela, i tržišna utakmica poslednjih godina doveli do drastičnog pada cene opreme, navodi se u saopštenju Odbora Narodne stranke za energetiku.

U saopštenju  se ističe da „to što većina građana Srbije, uostalom kao ni ministarka Mihajlović, nema stručna znanja iz oblasti energetike, svakako ne znači da neko ima pravo da im vređa inteligenciju i da ih pljačka”.

  • Narodna stranka se zalaže za potpuno ukidanje subvencija proizvođačima električne energije jer ono nije u interesu građana i Elektroprivrede Srbije nego SNS kamarile. Time ni u kom slučaju ne zanemarujemo potrebu zaštite čovekove okoline, koja bi svakako trebalo da se sprovodi bez korupcije i neodgovornosti, navodi se u saopštenju.
  • A kako SNS zamišlja proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, građani Srbije su imali prilike da vide na Staroj planini i širom Srbije, gde su planinski potoci gurani u cevi, a meštani u očaj. Subvencije i podsticaje u oblasti energetike ne bi trebalo davati krupnom kapitalu nego građanima – za kvalitetnu stolariju, za kvalitetnu grejnu opremu, za solarne panele na kućama i slično, dodaje se u saopštenju Odbora Narodne stranke za energetiku.
  • Da je Narodna skupština Republike Srbije skupština u kojoj sede izabrani predstavnici građana, a ne samo vlasti, Narodna stranka bi na Nacrt zakona o obnovljivim izvorima energije predložila amandmane kojim bi se onemogućile pogubne posledice primene zakona ministarke Mihajlović.
  • S obzirom da skupština nije narodna, naše amandmane stavljamo na uvid javnosti.
Tagovi:

1 komentar

  1. Narodna stranka je ovog puta u pravu!Dok je bila Zorana Mihajlović ministarka u prethodnom sazivu,prihvatila je dosta naših predloga za uštedu energije,ali je malo uradila!Problem stare planine je vrh ledenog brega i treba ga hitno rešiti i da se takavzločin prema prirodi i ljudima nikad ne ponovi!Sve subvencije i podsticaje u oblasti energetike treba hitno usmeriti narodu!Zamena prozora,vrata,osvetljenja,,izolacija,ugradnja solarnih panela,kalorimetara sa regulatorima toplote,uvođenje grejanja na gas umesto na ugalj , drva,mazut.Dati grejs period od godinu dana i najmanje kredit na 3 godine bez kamate!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.