Narodna stranka: Zakon o vodama izmenjen zbog cevovoda od Drine do rudnika Rio Tinta

Izbori/Bojkot

Narodna stranka saopštila je danas da je Zakon o vodama izmenjen prvenstveno da bi kompaniji Rio Tinto bilo omogućeno da izgradi cevovod u dužini od 20 kilometara, kojim bi se voda od reke Drine dopremala do rudnika litijuma kod Loznice, jer je za iskopavanje i eksploataciju tog metala neophodno više od 1.000 tona vode dnevno.

  • Izmene Zakona o vodama omogućile su lokalnim samoupravama, koje vode nestručni partijski kadrovi SNS-a, da slobodno uz formalno sproveden postupak neposredne pogodbe, a bez tendera, Rio Tintu stave na raspolaganje državni vodni resurs pod sumnjivim uslovima. Ako se to dogodi, posledice će biti ogromne količine otpadnih voda i zagađenje zemlje, površinskih i podzemnih voda u rasponu od oko 300 kilometara oko rudnika, rekao je član beogradskog odbora Narodne stranke Srđan Radaković, navodi se u saopštenju Narodne stranke.

Radaković je naveo da je država Rio Tintu već omogućila „da prisilno otkupljuje zemlju od stanovnika lozničkog kraja“, a da je potom „pod sumnjivim tenderskim uslovima donela odluku o gradnji magistralnog  gasovoda od Beograda do Loznice“, odnosno do rudnika litijuma, što je posao koji bi mogla da dobije kompanija „Milenijum tim“.

  • Obezbeđivanje velikih količina vode je treći neophodan uslov za otvaranje rudnika litijuma i zato je sada izmenjen Zakon o vodama, kazao je Radaković.

Radaković je dodao da vlastima odgovara da se povodom izmena Zakona o vodama raspravlja o zauzeću obala reka splavovima, jer se tako „zamagljuje opasniji cilj“, a to je omogućavanje lakog i jednostavnog pristupa državnim resursima favorizovanjem raznih „investitora“, interesnih grupa i kompanija koje mogu da dobiju u zakup vodnu zemlju na vrlo jednostavan način.

  • Pristup građana rekama i onemogućavanje tog pristupa uzurpiranjem rečnih obala splavovima je nesumnjivo važno pitanje i opravdane su inicijative udruženja građana i ekoloških organizacija, ali se mora ukazivati i na mnogo veću opasnost koju donose izmene Zakona o vodama, jer će rudnik litijuma biti izazvati katastrofalne posledice u celoj Srbiji, zaključio je Radaković.

foto ilustracija: Gružansko jezero
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.