Narodna stranka: Zašto Vučić i Stefanović ćute o pogibiji vodnika Stojkovića

Politika

Potpredsednik Izvršnog odbora Narodne stranke Nikola Lakić izjavio je danas da je Ministarstvo odbrane obmanulo porodicu i javnost o uzrocima smrti starijeg vodnika prve klase Dejana Stojkovića (39), koji je nastradao na poligonu „Pešter“ tokom priprema za vojnu vežbu „Munjeviti udar“, i da se taj slučaj mora u potpunosti rasvetliti i utvrditi krivična i politička odgovornost.  

„Politička odgovornost svakako je na ministru odbrane Nebojši Stefanoviću, koji bi odavno podneo ostavku da ima imalo časti i obraza. Krivičnu odgovornost trebalo bi utvrditi u postupku pred nadležnim tužilaštvom, a kasnije i sudom. Nemoguće je da niko nije krivično odgovoran za smrt podoficira Vojske Srbije. Neko mora da podnese ostavku, a neko mora i u zatvor“, rekao je Lakić za portal Nova.rs.

Lakić je najavio da će podneti tužbu protiv nadležnih u Višem tužilaštvu u Novom Pazaru, koje je nadležno za taj slučaj.

„Narodna stranka je podnela zahtev kojim smo od tužilaštva u Novom Pazaru tražili informacije u vezi sa pogibijom Stojkovića, ali i tužilaštvo ćuti, jer želi da zaštiti određene ljude od krivične odgovornosti. Mi ćemo se obratiti povereniku za informacije od javnog značaja i podnećemo odgovarajuće zahteve za pokretanje prekršajnih postupaka protiv nadležnih u tužilaštvu u Novom Pazaru“, rekao je Lakić.

„Pošto ima indicija da prilikom vojne vežbe nije postupano u skladu sa propisima i zakonima, ne isključujemo mogućnost da protiv određenih lica podnesemo i krivične prijave“, dodao je Lakić.

Lakić je istakao da vlast na čelu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem nastoji da zataška uzroke pogibije Stojkovića.  

„Ova vlast pokušava da zataška sve, od svojih kriminalnih kontakta sa klanom koji je operativno vodio Veljko Belivuk, a čiji je idejni tvorac Vučić, preko kriminalnog pljačkanja građana Srbije, pa sve do pogibije pilota Omera Mehića i podoficira Stojkovića. Mora se utvrditi politička i krivičnu odgovornost nadležnih“, rekao je Lakić.

Lakić je naveo da se ni posle više od mesec dana od pogibije Stojkovića nije oglasio  načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, i da ćute i „ucenjeni ministar odbrane“ Nebojša Stefanović i Aleksandar Vučić, koji se „oglašava o svemu i svačemu, ali o ovoj pogibiji ćuti“.

Lakić je istakao da je Stojković poginuo pošto se u vozilu kojim je komandovao aktivirao protivpožarni sistem, i dodao da je o tome „prvi obavestio javnost“.

Ministarstvo odbrane saopštilo je da je Stojković „umro pošto mu je pozlilo“.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.