Narodni muzej u Kragujevcu organizuje izložbu Novih akvizicija Odeljenja za istoriju umetnosti za period 2020-2022. godina

Kultura

Autor izložbe i kataloga je Tatjana Milosavljević, muzejski savetnik istoričar umetnosti.

Izložba će biti otvorena u Umetničkoj galeriji Narodnog muzeja u Kragujevcu u petak, 6. maja, u 13 sati.

Odeljenje za istoriju umetnosti Narodnog muzeja u Kragujevcu sada već tri decenije redovno, na svake dve godine, obaveštava stručnu javnost i zainteresovanu publiku o novonabavljenim predmetima u svojim zbirkama.

U periodu 2020-22. godina zbirke Odeljenja za istoriju umetnosti Narodnog muzeja u Kragujevcu uvećane su za 34 umetnička dela – 3 skultpure, 25 slika, 3 grafike, 1 crtež, 1 objekat i jedna multimedijalna instalacija, što znači da su sve zbirke uvećane. Od 9 autora, samo dvoje nismo dosad imali u zbirkama. Sva novonabavljena dela su pokloni autora ili trećeg lica, jedan je realizovan otkup sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, dok je livenje jedne skulpture-portreta u gipsu finansirano sredstvima Grada.

Najznačajniji je svakako Legat – Poklon zbirka Gorana Rakića, koji je povodom izložbe „Trag Beskonačno“ u Umetničkoj galeriji Narodnog muzeja u Kragujevcu, kao i povodom istoimene monografije u izdanju našeg Muzeja, Zbirci slikarstva Odeljenja za istoriju umetnosti poklonio 20 svojih slika nastajalih proteklih 30ak godina ( u izboru kustosa Odeljenja).

Goran Rakić je darodavac još tri nova predmeta u zbirkama Odeljenja za istoriju umetnosti – iz svoje privatne kolekcije izdvojio je jedan crtež Đorđa Arnauta i dve grafike – Željke Momirov i Adama Pantića.
Poznati kragujevački umetnik Zoran Ignjatović je posle izložbe In Continuum, koju mu je naš Muzej priredio povodom 30 godina umetničkog rada, a koja je sadržala, pored slika i crteža i izbor skulptura, instalacija i objekata, odlučio da pokloni dve skulpture, za koje se nadamo da će vrlo brzo biti deo parka skulpture koji planiramo u okviru kompleksa Narodnog muzeja u Kragujevcu.

Odeljenje za istoriju umetnosti došlo je u posed još dva umetnička dela – slike i slike-objekta, čiji je autor još jedan poznati kragujevački umetnik – Vidan Papić. Slika je poklon Žarka Zagrađanina, kolege iz našeg Muzeja, a drugi rad je poklonio sam autor.
Jelena Petrović je bila kragujevačka slikarka i dugogodišnja profesorka Prve kragujevačke gimnazije. U Zbirci slikarstva čuvamo 4 njene slike. Godine 2020. Ugovorom o poklonu došli smo u posed 14 njenih slika i crteža, porodičnih fotografija i nešto dokumentacije. Od svega toga, 3 slike i 1 crtež smo uneli u Zbirku slikarstva, ostalo se vodi u studijskom materijalu, a sve zajedno svedoči, na skroman način, o umetničkom putu ove umetnice.

Povodom prošle izložbe Novih akvizicija za period 2018-19. godina, u katalogu smo zabeležili:

  • Najznačajnije novo ime u Zbirci skulpture je akademik Sava Halugin i to kao autor biste i biste sa poprsjem akademika arheologa Dragoslava Srejovića, znamenitog Kragujevčanina – obe u gipsu, nastale davne 1970, odnosno 1971. godine, prilikom iskopavanja na čuvenom Lepenskom viru, na lokaciji gde su njih dvojica i radili i družili se. Plan je da se oba dela izliju u bronzi (prvi pokušaj nam nije uspeo, nisu odobrena sredstva) , imaući u vidu izuzetne umetničke kvalitete, psihološki portreti koje je samo onaj ko je lično poznavao Srejovića mogao da iznese ovako ubedljivo i ekspresivno.

U ovom trenutku možemo da se pohvalimo da smo uspeli sredstvima osnivača da portret akademika Srejovića izlijemo u bronzi.
Neobična instalacija Reihna Sophia, autorke Slobodanke Stupar, otkupljena je sredstvima Ministarstva kulture Republike Srbije. Na taj nači došli smo u posed izvanrednog multimedijalnog dela.
Zbirka grafike – segment Stranih autora, bogatiji je za još jedan rad , autora kojeg već imamo u ovoj Zbirci. Naime, 2003. godine već smo otkupili tri grafike – u pitanju su umtnici iz Nemačke – Otto Protzen, Gerhard Augustin i Leopold Fritz, s kraja 19. veka, početka 20. veka. Ovog puta otkupili smo još jednu grafiku Leopolda Frica, koja je par sa prethodnom.

Narodni muzej u Kragujevcu i ovom prilikom zahvaljuje darodavcima koji su svojim poklonima obogatili Zbirke Odeljenja za istoriju umetnosti i na taj način obezbedili sebi zvanično mesto u budućim istraživanjima istorije umetnosti 20. i 21. veka na ovim prostorima. Važno je nabavljati nova dela za muzejske zbirke , ali je imperativ i brinuti na pravi način i sačuvati umetničke predmete, kroz različite stručne konzervatorsko-restauratorske intervencije.

      Izložba će biti otvorena do kraja maja 2022. godine.
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.