Narodni muzej u Kragujevcu organizuje izložbu skulptura autora Tomislava Todorovića, pod nazivom „GLAVE“

Kultura

Izložba će biti otvorena u Umetničkoj galeriji Narodnog muzeja u Kragujevcu u utorak, 11. Oktobra u 19 sati.

          Tomislav Todorović ( 1948.) -  Diplomirao je vajarstvo 1972. godine na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu u klasi prof. Aleksandra Zarina, Vojina Stojića i Jovana Kratohvila, kod koga je 1974. godine završio i poslediplomske studije. Od  1988. bavi se pedagoškim radom, a od 1998. zaposlen je na Akademiji umetnosti Univerziteta u Novom Sadu, prvo kao docent, a potom i kao redovni profesor.

Samostalno izlaže od 1974,, a na grupnim izložbama od 1972. godine. Izlagao je na 20 samostalnih i preko 500 kolektivnih izložbi u zemlji, bivšoj Jugoslaviji i inostranstvu: u Poljskoj, Švedskoj, SAD itd. Učestvovao je u radu 43 umetničke kolonije i simpozijuma u zemlji i širom Evrope (Oronjsko u Poljskoj, Danilovgrad, Bor, Kikinda – Tera, Aranđelovac – Mermer i zvuci, Ostrožac – Bihać BiH).

Dobitnik je više od 22. nagrade za skulpturu i crtež, od kojih su najznačajnije: Nagrada na izložbi Crtež i mala plastika(1978), Zlatno dleto(1979), nagrada na izložbi Jugoslovenska mala plastika u Murskoj Soboti(1980), nagrada na cetinjskom salonu jugoslovenske likovne umetnosti(1981), nagrada na izložbi Prostor 88(1988), dve nagrade na Bijenalu minijature Gornji Milanovac(1995, 1997), nagrada Jesenje izložbe ULUS-a(2014), prva nagrada na izložbi pančevačko bienale crteža(2018), prva nagrada na prvom bienalu ARTiJA radovi na papiru i od papira, Kragujevac(2019).

Izveo je skulpture u slobodnom prostoru u LJubljani, Cazinu, Oronjskom, Danilovgradu, Boru, Bajši kod Subotice, Prijepolju i Starom sajmištu na Novom Beogradu.

Njegova dela čuvaju Narodni muzej i Muzej savremene umetnosti u Beogradu, Gradski muzej u Požarevcu, Muzej u Kraljevu, Muzej rudarstva i metalurgije u Boru, Muzej grada Beograda, Muzej Cepter Beograd, Svetska galerija crteža OSTEN Skoplje, Muzej Pavla Beljanskog Novi Sad, Novosadski Univerzitet filozofski fakultet, Muzej Tera Kikinda, kao i druge muzejsko – galerijske institucije, privatne i javne kolekcije u zemlji i inostranstvu.

Izložba je deo zvaničnog programa Oktobarskih svečanosti u Kragujevcu 2022. godine.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.