Narodni pokret „Volim selo svoje“ neće učestvovati u organizaciji protesta iako ih podržava

Politika

Povodom aktuelnih protesta poljoprivrednika širom Srbije, „Narodni pokret volim selo svoje“ izdaje sledeće saopštenje:
Podržavamo zahteve „Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije“ kao legitimne i opravdane. Protesti su, na žalost, jedini način da se u ovom momentu skrene pažnja na krajnje nepovoljan položaj proizvođača gotovo u svim sektorima poljoprivrede. Drago nam je što se, posle dužeg vremena, pojavila inicijativa koja obuhvata svojom sadržinom potrebe i ratara, stočara, voćara, povrtara.
Narodni pokret „Volim selo svoje“ ukazuje već dugo na neodrživu poziciju i potpuni disparitet ulaznih troškova i krajnjih cena otkupa poljoprivrednih proizvoda, ukazivali smo na problem cena veštačkih đubriva koji će dovesti do loše žetve što se i dogodilo uz dodatni udar usled suše, uz to vlada Republike Srbije je prethodnih meseci donela čitav niz kontraproduktivnih mera kao što su zabrana izvoza pšenice u trenutku njene rekordne cene na tržištu, potom zabrana izvoza ulja, kao i ograničavanje cena svinjskog mesa i niza drugih osnovnih namirnica čime se grubo i nepotrebno umešala u funkcionisanje tržišta i nanela direktnu štetu, pre svega poljoprivrednicima i teret očuvanja socijalnog mira prebacila po ko zna koji put na leđa već finansijski iscrpljenih seljaka, ne slušajući upozorenja koja su dolazila od udruženja iz svih krajeva Srbije.
Narodni pokret „Volim selo svoje“ neće učestvovati u organizaciji protesta, iako ih podržava jer su se osnivači „Inicijative za opstanak poljoprivrednika“ više puta izričito ogradili od podrške političkih organizacija kao i političara a mi jesmo politička organizacija pa bi u tom smislu naše aktivno učešće predstavljalo kršenje volje organizatora protesta. Našim članovima i simpatizerima smo ostavili da sami izaberu da li će i na koji način uzeti učešće u njima.
Kao organizacija koja pitanja sela i poljoprivrede aktivno unosi u institucije i radi na njihovom rešavanju na lokalnom nivou, smatramo da i tekuća situacija pokazuje neophodnost formiranja političke opcije koja će štititi interese seljaka na republičkom nivou, jer je domet sadašnjih udruženja poljoprivrednika nedovoljan i ne nailazi na razumevanje u resornom ministarstvu i vladi, kako ne bismo trajno bili u poziciji da svoja prava tražimo na ulici, moramo da se izborimo da kroz seljačku organizaciju i učešće na izborima postanemo deo institucija i tamo ostvarimo opstanak sela i poljoprivrede.

Narodni pokret „Volim selo svoje“ Kragujevac

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.