NASLEĐE I INSPIRACIJA LEPENSKOG VIRA

Društvo Grad

Povodom pedeset godina od objavljivanja naučne monografije „Lepenski Vir: nova praistorijska kultura u Podunavlju” profesora Dragoslava Srejovića, Zavod za zaštitu spomenika kulture Kragujevac organizovao je kulturno-obrazovnu tribinu „Lepenski Vir – osnove i inspiracija”.

Naučna monografija „Lepenski Vir: nova praistorijska kultura u Podunavlju“ prof. dr Dragoslava Srejovića predstavlja prvu knjigu u kojoj je na sveobuhvatan način predstavljeno mezolitsko i neolitsko nasleđe otkriveno na lokalitetu Lepenski vir.

Monografija je značajna po izuzetnoj strukturi opisa naučnih i stručnih uvida u vezi sa rezultatima arheoloških iskopavanja obavljenih na samom lokalitetu u periodu između 1965. i 1969. godine, kao i rezultatima multidisciplinarnih istraživanja artefakata koji su tom prilikom pronađeni. Ona daje preglednu sliku o okvirima života i tokovima kulture Lepenskog Vira, njenih osnova i dostignuća (oblikovanja prostora, osmišljavanja sveta…).

Ovom knjigom profesor Srejović je načinio krupan pomak i svojevrsnu prekretnicu u pogledu sagledavanja evolucije stvaralaštva na tlu Evrope, a mezolitsku zaostavštinu sa prostora Podunavlja utemeljio je kao nezaobilaznu sponu između kultura mlađeg paleolita i neolita.

„Ova knjiga je, međutim, prvi celovit prikaz kulture Lepenskog Vira, ili, tačnije, onih njenih sadržaja do kojih se došlo u toku dosadašnjih iskopavanja” (Dragoslav Srejović, 1969).

Na Tribini su govorili akademik prof. dr Vidojko Jović, dr Predrag Milosavljević i dipl. arheolog Marko Grković.

Izvor:RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.