Nastavljen štrajk „Fijat plastika” u Kragujevcu

Društvo Ekonomija

Radnici „Fijat plastika” nastavili su jutros u šest sati generalni štrajk koji je već ušao u 10 mesec i time postao najverovatnije najduža radnička obustava rada u novijoj istoriji Srbije.

  • Vlada Repubike Srbije se otvoreno stavila na stranu poslodavaca a svesno protiv radnika čega smo svedoci svakodnevno u našoj zemlji a ne samo u Srbiji, kaže za „Danas” Zoran Miljković, predsednik Štrajkačkog odbora u „Fijat plastiku”.

Po njemu resorna ministarka za rad i zapošljavanje Darija Kisić Tepavčević je u dva navrata slala „fingiranu” inspekciju rada koja su u ovoj firmi bavila potpuno nebitnim stvarima a ne onom ključnom zbog čega su radnici stupili u štrajk još u februara – povratku mašina u proizvodne pogone kompanije.

  • Jedino je inspekcija kompetentna i nadležna da naloži „Fijatu” da vrati u naše pogone mašine za proizvodnju koje su izmeštene u druge delove kompanije, potpuno protivpravno za vreme generalnog štrajka, što je do sada neviđen slučaj u Evropi i u suprotnosti sa zakonima o radu i štrajku u Srbiji, ističe Miljković, dodajući da će zaposleni u „Fijat plastiku” nastaviti štrajk do ispunjenja naših uslova.

Nezvanično, kako „Danas” saznaje, poslednji radni dan u kompaniji FCA Srbija biće peak, 19. novembar a po tim informacijama radnici će se vratiti u proizvodnju tek oko Božića.

Piše: Danas
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.