NASTAVLJEN ŠTRAJK UPOZORENJA RADNIKA „ZASTAVA ORUŽJA”

Ekonomija Grad

„Oružari” insistiraju na pregovorima s vladom i poslovodstvom

 

Predstavnici Štrajkačkog odbora fabrike „Zastava oružje” iako svesni da je grad samo manjinski vlsnik fabrike sa udelom od svega 0,57 odsto kapitala, ipak su predali gradonačelniku Radomiru Nikoliću svoje zahteve i pokazatelje poslovanja fabrike uz očekivanje da se grad uključi u priču i pomogne da se fabrika spasi od daljeg kolapsa

I treća javna sednica „oružara” protekla je dostojanstveno, bez ikakvih izgreda, mada su i ovog puta kao i juče, štrajkači bili prinuđeni da se suprostave fabričkom obezbeđenju na izlaznoj kapiji, ali ono nije uspelo da ih spreči da odu kod gradonačelnika i da mu proslede svoje zahteve  i primedbe na račun poslovodstva i ujedno se obrate za pomoć. Oko dve i po hiljade radnika, koliko ih je uzelo učešće u protestima, ispred Upravne zgrade pozvano je preko raglasa da   okrenu leđa svom aktuelnom direktoru, što su svi odjednom simbolički učinili uz zvižduke, a zatim su nastavili mirnu šetnu do svog krajnjeg odredišta. Predstavnici sindikata podsetili su na istorijat fabrike kroz prizmu sindikalnog delovnja dug 165 godina, da bi na kraju prodefilovali kroz skupštinsku zgradu  i na šalteru u holu pojedinačno predali svoje zahteve, dok su predstavnici štrajkačkog odbora otišli lično do gradonačelnika na upriličen razgovor.

-Želeli smo da Skupština grada koja učestvuje u kapitalu naše fabrike vidi kakva je pozicija fabrike, i da naravno uz njihovu pomoć, urazumimo neke koji to možda ne žele da vide u ovo trenutku, da se u fabrici pod hitno mora nešto preduzeti i da se uradi jedna šok terapija kako bi se fabrika spasila od daljeg kolapsa”, izjavio je je predsednik sindikata “Zastava oružje” Dragan Ilić novinarima nakon sastanka sa gradonačelnikom.

Prema njegovim rečima  ovo je samo prvi korak,jer  neće se na ovome zadržati. Tokom vikenda očekuju početak hitnih pregovora.

-Ukoliko se to ne desi, mi ćemo, naravno, otići do Beograda i našim najvećim vlasnicima uručiti naše zahteve s obzirom da oni do sada nisu imali želju da pregovaramo. Imali smo jedan neuspešan sastanak sa ministrom odbrane. Očekujemo da kroz dijalog možemo da dodjemo do nekog rešenja, rekao je Ilić, dodajući u suprotnom će biti prinuđeni na radikalizaciju štrajka.

Uostalom, napominje, sutra je sednica Nadzornog odbora fabrike i videće šta će se događati, a i oni će zakazati vanrednu sednicu preduzeća, u čijem radu učestvuju, i staviti na dnevni red osnovnu temu – poslovanje preduzeća i položaj preduzeća. Štrjakači su mišljenja da postojeće rukovodstvo nema više sposobnost da vodi fabriku, jer magacini su puni robe, nema novih ugovora, obaveze fabrike su velike, dugovi se gomilaju i tu nešto mora da se menja.

-Mi, kao radnici, nećemo da plaćamo cenu tog neodgovornog rukovođenja fabrikom, kategričan je predsednik sindikalne Organizacije Dragan Ilić.

Gradonačelnik Radomir Nikolić je podržo protest nezadovoljnih radnika uz reči da grad i gradsko rukovodstvo moraju da prate ovakva dešvanja jer su imali sličnu situaciju prošlog s protestom u FIAT-u, i ponudio im- da bude „kanal komunikacije” između resornih ministarstava i zaposlenih u fabrici.

On je ocenio da gradska vlast ima „moralnu obavezu” da se umeša, da prati i pomogne da se problemi reše, a proizvodnja održi, uprkos tome što grad nema toliku sngu u smislu udela u vlasništvu – da može da utiče na odluke koje se donose.

Po rečima grdonačelnika Nikolića, ovaj grad bez fabrike oružja ne bi bio isti, a i fabrika je stvorila ovaj grad. Preduzeće je već prošlo kroz krizu  90-tih godina i ta kriza se još uvek oseća, ali je najvažnije da je proizvodni proces sačuvan, da fabrika ima svoj proizvod i da dalje radi na razvoju i ima svoje mesto na tržištu. Viženja je da mora da se prolazi  kroz ovaj proces, koji može da bude i bolan na neki nčin, a i fabrika mora da nastavi da postoji, s tim mora da se menja i modernizuje u nekom narednom periodu.

-Zahteve radnika „Zastava oružja” koji su nam uručeni ćemo proslediti, uz naše razmišljanje o svemu tome, resornim ministarstvima, premijeru, predsedniku Republike Srbije i očekujemo da se razgovara o problemu, rekao je Nikolić.

On dalje navodi da grad još uvek nije zauzeo stav po pitanju privatizacije fabrike namnskih proizvoda, zato što o tome još uvek zvanično nije bilo reči od strane države. A da li će uopšte biti procesa privtizacije, o tome će neko drugi da odlučuje, kazao je prvi čovek Kragujevca.

Radomir Nikolić tvrdi da se samo neformlno razgovaralo na temu privatizacije namenske. Po njemu opravdan je strah od privatizacije u Srbiji s obzirom na ranija iskustva.  Ali,ukoliko država nema nolvca da od ove fabrike napravi ozbiljnu, modernu fabriku koja može da se takmiči sa ostalim proizvođaćima u svetu, logično je da se primi kapital sa strane, ali se mora biti oprezno u namenskoj proizvodnji i kome će se i na koji način poveriti tehnologija, licence i patenti kao i sve ostalo.

Gradonačelnijk je siguran da naredna oldluka vlade neće biti na štetu zaposlenih niti na štetu strateškog razvoaj srpke namenske industrije i strateškog proizvoda, On podržava ideju radnka da im se isplati bonusa od po 25.000 dinara. A radnici pored toga traže i odgovornost svih u „lancu” odlučivanja zbog loših poslovnih rezultata fabrike i protiv su  najavljene privatizacije 49 odsto kapitala fabrike.

Inače, grad Kragujevac ima udeo od 0,57 odsto u kapitalu fabrike, dok je većinski vlasnik držva, odnosno Vlada i Fond za razvoj oko 70 procenata, a društveni kapital čini 24,65 procenata.

Elizabeta JOVANOVIĆ

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.