Nebojša Zelenović: Vlast u tajnosti pokreće diskusiju o Rio Tintu

Politika
  • Ministarstvo zaštite životne sredine objavilo je u tišini poziv zainteresovanoj javnosti da dostavi svoje mišljenje u roku od 15 dana o projektu Rio Tinta u dolini Jadra i njegovom uticaju na životnu sredinu. Ovo je prvi formalni korak u kom zajednička borba može da da konkretne rezultate i pozivam sve da se uključe i pošalju svoje primedbe i zahteve. Sad je vreme za akciju, saopštio je danas Nebojša Zelenović, predsednik stranke Zajedno za Srbiju i koordinator Otvorene građanske platforme Akcija.

Ministarstvo zaštite životne sredine objavilo je 5. jula „obaveštenje o podnetom zahtevu za određivanje obima i sadržaja Studije o proceni uticaja na životnu sredinu projekta podzemne eksploatacije ležišta litijuma i bora „Jadar“ i na kraju obaveštenja pozvalo zainteresovanu javnost da u roku od 15 dana dostave mišljenje.

  • Iako se u prethodnom periodu dosta govorilo o ovom projektu, ovo je prva prilika da se građani, aktivisti, stručna javnost i organizacije direktno uključe u donošenje odluka u vezi sa ovim projektom i da svojim komentarima ukažu na štetnost njegove realizacije i potencijalne negativne efekte na životnu sredinu i zdravlje građana, kazao je Nebojša Zelenović.

On je je dodao da objavljivanje poziva u tišini nije odlika transparentnosti.

  • Ostavljen je minumalni zakonski rok, a poziv je objavljen u tišini što nije odlika kompanija koje poštuju načela transparentnosti i uključivanja građana, kakvom se predstavlja Rio Tinto, rekao je Nebojša Zelenović i pozvao sve da se iskoriste svoje zakonsko pravo da dostave Ministarstvu mišljenje i tako se formalno uključe u borbu.
Tagovi:

1 komentar

  1. Rio Tinto ce ostati ekoloska eko bomba kada se zavrsi expoatacija , ako se uopste krene, jer ne postoji taj sisistem koji moze da zastiti jalovinu od kisa i poplava. Voda ce biti trajno zagadjena. Tu nema kontra argumenata. RIO TINTO NESME DA NASTAVLJA ISTRAZIVANJA A KAMOLI DA POCINJE EXPLOATACIJU. OVO JE PITANJE ZIVOTA I SMRTI ZA ZITELJE SRBIJE.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.