Nedeljko Mišić: RTK posluje nezakonito

Grad Politika

Odbornici Zajedno za Šumadiju (ZZŠ) zatražili su na sednici Skupštine grada smenu direktora Radio televizije Kragujevac (RTK), kao i objektivno izveštavanje te medijske kuće.

Odbornik ZZŠ Ivica Samailović je zatražio smenu direktorke Jelene Vuković zbog, kako je rekao, sumnje da je napravila krivična dela „za sve što je radila u poslednjih pet godina u toj medijskoj kući“, kojoj je dato „na stotine miliona iz gradskog budžeta“.

Odbornik Siniša Ranković je zatražio objektivno izveštavanje RTK i ocenio da se u toj medijskoj kući ne radi profesionalno.

  • Smatram da RTK treba da bude otvorena i za druge političke subjekte koji ne participiraju u vlasti, svima bez obzira da li su vlast i opozicija. Treba da se čuje i druga strana, jer je to dobro za sve nas, za vlast i opoziciju, dobro je za sve naše građane, rekao je Ranković.

On je naveo da je RTK budžetski korisnik i da svoj posao „treba da radi profesionalno“.

  • Smatram da u delu objektivnosti ne rade profesionalno, jer je mnogo malo prostora ostavljeno za opozicione političare, opozicione stranke, udruženja i nestranačke ličnosti, rekao je Ranković.

Direktorka RTK Jelena Vuković je rekla da se u program uvek pozivaju i predstavnici opozicije, ali da, kako su navodili, imaju preča posla.

Bivši gradonačelnik i lider ZZŠ Veroljub Stevanović je rekao da je to neistina i pozvao je da pokaže „dokaz“.

Stevanović je naveo i da je RTK 2015. godine otišla u privatne ruke na „vrlo specifičan način, apsolutno kontrolisan politički“.

On je kazao da je po raskidu privatizacije RTK „vraćena“ pod okrilje grada uz karikiranje uredbe Vlade i „kriminalni i nezakoniti pristup“ saniranju dugova.

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić rekao je da ukoliko ima kriminala oko RTK, poziva organe da rade i od toga neće biti zaštićen niko ni u Srpskoj naprednoj stranci, ni u strankama vladajuće koalaicije i opozicije.

On je kazao da će se u 2021. godini videti da priče o zatvorenosti medija nisu tačne. Plan je da se od 15. krene sa konkursom za medije i, kako je rekao, da se apsolutno neće gledati ko je kome nastrojen, jer svako ima pravo na političko mišljenje, pa i medijski radnik.

Nedeljko Mišić iz „Pokreta 300 Kragujevčana“ je ocenio da RTK posluje nezakonito, jer osnivač medijske kuće ne može da bude lokalna samouprava i ocenio da je potrebno da bude privatizovana.

Za tu medijsku kuću, kako je rekao, ukupni troškovi su 67 miliona dinara, od čega je 50 obezbeđeno kroz subvencije iz budžeta.

Na zarade će u 2021. godini biti potrošeno 47 miliona dinara.

Piše: Gordana Mirović, Beta
Tagovi:

3 komentara

  1. A da je Verko ušao u vlast sa SNS (kao što je najavljivao pre izbora) onda bi poslovanje poslednjih godina bilo zakonito? Sve zavisi od političkog ugla gledanja. Ako sam na vlasti onda branim, ako nisam onda napadam. Bez obzira na zakonitost. A narod je glup pa će progutati. Doduše na prethodnim izborima narod i nije pokazao neku veliku pamet, tako da su Verkovi rezoni donekle ispravni.

  2. Verko još uvek nije odlučio da li da brani ili da napada naprednjačku vlast. Verovatno još uvek očekuje Vučićev poziv. Ponekad kaže nešto benigno i nebitno, kao što je ova priča o poslovanju RTK. One najvažnije političke teme, koje se odnose na urušavanje institucija sistema i gašenje demokratije u Srbiji, njemu nisu bitne. Izgleda da je kod Čileta želja za učešćem u vlasti jača od morala.

  3. Rtk je spao na niske grane.Direktorka treba i Mora da bude smenjena jer je njeni nece goniti krivicno,njena profesionalnost je na najnizem nivou.Njene emiseje o izmotavanju,premotavanju su I doveli do niskog rejtinga,jer RTK nije glasilo napredne stranke.Ako je ruzicasta televizija posebna prica,to ne moze da bude RTK.Gradjani finansiraju tu televiziju i njima posvecivati najvecu paznju a ne J.V.zamisli jos direktorka koja umisli da je televizija njen mesni odbor sns.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.