Kragujevčanin Nemanja Bojović, magistar farmacije, nedavno je zakoračio u svet kulinarskog takmičenja, gde je svojim veštinama i kreativnošću ostavio upečatljiv trag. Iako je sve prvobitno bila šala i za takmičenje ga je prijavio drug, Nemanja je uspeo da u selekciji od 1.000 kandidata, stigne do top 13. U intervjuu za infoKG, Nemanja otkriva sve detalje o izazovima sa kojima se suočio tokom takmičenja, kako je uspeo da se izbori sa pritiskom i kamerama, ali i inovativne planove za budućnost u kulinarskoj sferi. Donosimo njegovu priču kao inspiraciju svima koji veruju da kreativnost i improvizacija mogu otvoriti vrata ka novim i neočekivanim prilikama.
Proces takmičenja i struktura krugova
Nemanja nam je otkrio kako teče samo takmičenje u emisiji ,,MasterChef“, proces selekcije, kao i način na koji se kandidati nose sa pripremanjem hrane pod pritiskom.
- Telefonski kontakt predstavlja prvi korak u procesu selekcije kandidata za kulinarsko takmičenje. Nakon toga sledi devedesetominutni Zoom razgovor uživo. Tokom ovog razgovora, kamera je postavljena u nekom delu kuhinje, a kandidat za to vreme treba da pripremi bilo koje jelo. Cilj ovog zadatka je simulacija pritiska koji se javlja tokom samog takmičenja; istovremeno kuvati i odgovarati na različita pitanja, što predstavlja veliki izazov. Najvažniji deo ovog kruga je interakcija, nakon čega sledi upitnik, a zatim razgovor jedan na jedan. Poslednji krug se odvija pred sudijama, gde takmičar sprema jedno jelo u trajanju od 45 minuta, dok drugo donosi od kuće. Sudije prate celokupnu sliku i ocenjivanje je sveobuhvatno. Takmičenje se održava u studiju, a poseban koncept uključuje smeštaj takmičara u blizini studija, gde žive zajedno. Snimanja su detaljna i umeju da potraju, a ko ispadne iz takmičenja napušta kuću. Život sa novim ljudima različitih profila i profesija predstavlja poseban izazov. Koncept takmičenja uključuje i pred- kuvanje, koje donosi ’imunitet’ tj. Odlazak na balkon i oslobađa od eliminacionog kuvanja. Takođe postoji i teorijsko-praktični deo, gde se usvaja dodatno znanje.
Nemanja ističe da mu je bilo teško da se opusti, jer je introvertan i više kako kaže ,,simpatizer“ kuvanja nego strastveni kuvar. Strah od kamera i milionskog šoua dodatno pojačava pritisak, ali iskustvo je dinamično, uzbudljivo i puno iznenađenja.
Kulinarski izazovi i posebni momenti
- Jedan od posebnih trenutaka je bio slobodno kuvanje – jelo koje odražava karakter takmičara. Ja sam pripremio raviole punjene slatkim nadevom od pistaća, bele čokolade i bosiljka, na kremu od rikote i breskve sa limunovim koricama i vanilinim ekstraktom, preliveno karamelizovanim pistaćima. Posebno je interesantno to što sam ja veliki ljubitelj jaja, a početak takmičenja je bio takav da takmičari treba da isprže savršena jaja na oko za prolazak na balkon, bez ivica i korica, odnosno po rečima sudija – kao na crtaću. Takođe, u jednoj od epizoda prve sudije su bile deca, gde je trebalo da odaberu jednu ekipu za balkon, druge sudije su bile starije gospođe, a izbor treće ekipe su vršile profesionalne sudije. Upravo je to bila epizoda gde je sam imao još jedan momenat kao vođa tima – po kojem ću, kako kažu ostali takmićari, biti upamćen: Naime, iako sam imao imperativ da zbog timskog prolaza (u timu je bio sa starijom takmičarkom Vesnom) u trećoj sekvenci ocenjivanja od strane profesionalnih sudija, izaberem jednog člana za prolaz, jer oboje nismo mogli – odlučio sam se za Vesnu, a sebe poslao u eliminaciono kuvanje. Posebni su bili izazovi poslastičarskog tipa, brzo mućenje šlaga, temperiranje i izlivanje čokolade – ujedno i moje poslednje kuvanje.
Iako je Nemanja promašio temperaturu, pa je čokolada bila gumena previše mekana, a ne hrskava, ipak ga je daljeg prolaza koštala druga greška: zamena vanilinog ekstrakta sa rumom zbog sličnih nalepnica i iste boje.
Lični utisci i planovi
Iako je takmičenje u emisiji za kuvare amatere, Nemanja kaže da je proširilo njegove vidike i povezalo ga sa kulinarskim svetom.
- Dobio sam puno poruka podrške, za ponašanje, manire… Ovo je bilo neobično iskustvo, sasvim drugačije i izvuklo me je iz sigurne zone.
Nemanja je razvio ideju za svoju Instagram stranicu gde će deliti zanimljive recepte i trikove. Cilj je kreiranje novog lokalnog koncepta brze hrane inspirisanog svetskim trendovima, gde su naravno jaja u glavnoj ulozi.
- Stvorila se ideja za kreacijom Instagram stranice ,,Jaje_majstor“, idejni koncept, gde su jaja u glavnoj ulozi, zanimljivi recepti, trikovi, sve sa nekom zamisli da se na tržištu pojavi neki novi lokalni fast food koncept koji postoji u evropskim i svetskim krugovima. Kombinacije su brojne. I od dalje interakcije zavisi postojanje budućeg menija: tortilje, sendviči, omleti… Pristupačno, domaće, brzo i novo. Primarno biće već postojeći recepti, ali i noviteti. Postojaće u pozadini zdrava priča, u skladu sa mojim zanimanjem.
Uzor u kuvanju mu na neki način predstavlja majka Radoslava, a otkrio nam je i šta najviše voli da sprema, kao i šta mu nikako ne ide od ruke.
- Volim da spremam razne vrste povrća, omlete u bezbroj kombinacija (pa čak i sa s žitom ili kikirikijem, kao i slatki omlet sa kikiriki puterom i medom. Muku sam mučio sa sojinim ljuspama i šniclama, a sa testima se polako uigravam.
Kuvanje kao filozofija
Nemanja sebe opisuje kao kreativnog i improvizujućeg minimalistu. Za njega kuvanje nije samo praćenje recepata, već filozofija, tako da na čuveno pitanje: ,,Koliko čega ide“, smatra da tačan odgovor ne postoji.
Iako kuvanje nije njegov profesionalni put, otkrio je da je svoje kulinarsko umeće spoznao pre tri godine, uz pripremu osnovnih jela, ali pri zanimljivim kombinacijama začina i sastojaka. Ističe da mu je takmičenje proširilo vidike i da će se kuvanjem baviti poluprofesionalno, tako da će biti i povezano sa njegovim prvobitnim zanimanjem farmaceuta.
Na pitanje da li postoje talentovani ljudi za kuvanje, Nemanja kaže:
- Istina je izmedju, dobar deo ljudi nije ni probao da kuva ili je probao, ali nije za to, jer nije za svakog sve. Čovek se rodi sa tim. Kulinarski način razmišljanja se ne uči.
Za kraj pitali smo i da li ,,ljubav ide preko stomaka“ i koji su to magični sastojci.
- Ne bih se baš složio, kada se nekom sprema jelo, koje ne mora da bude spektakularno, ako se posveti pažnja, fokus, ta energija i želja da to ispadne dobro, može da se manifestuje kroz ukus, iako nije naučno dokazano, mislim da postoji komunikacija između dve osobe na taj način. Ipak, magični sastojci ne postoje.
Ove nedelje Nemanja će gostovati u emisiji „150 minuta“ na Prvoj televiziji, u petak, gde će spremati dva netipična jela pod prizmom novonastale ideje – naravno, sa jajima.
Izvor: InfoKG https://www.infokg.rs/info/znate-ga-sa-tv-ekrana-infokg-otkriva-ko-je-farmaceut-nemanja-bojovic-iz-masterchef-a.html