NEOBIČAN PODUHVAT NASTAVNIKA I UČENIKA U OŠ „MIRKO JOVANOVIĆ”: Na sceni kolege

Grad Kultura

U Osnovnoj školi „Mirko Jovanović” više od pet godina odvija se jedna neobična aktivnost u kojoj zajedno, van nastave, učestvuju i nastavnici i učenici. Organizuju priredbe i dramske predstave, zajedno glume i na sceni svi imaju isti zadatak, da što bolje savladaju tekst, pokrete, mimiku. Do sada su uradili izvanredne predstave – „Čudna šuma”, „Srpsko zvono”, „Vidovdanski sitan vez”, „Školska roditeljska žurka”, a imaju i dane stranih jezika.

  • Na obostrano zadovoljstvo uradili smo više predstava za koje su učenici bili izuzetno zainteresovani. Stvorila se jedna potpuno nova atmosfera na relaciji nastavik – učenik, postali smo „kolege” glumci, svako je imao priliku da se iskaže i pokaže koliko ima talenta za glumu. Radili smo predano i sa uživanjem, probe su tekle bez problema, deca su to prihvatila kao igru, a ispalo je ozbiljno bavljenje glumom, sa ponosom priča Zorica Mihajlović, nastavnica, glavni „krivac” za sve uspehe koje su postigli ovim predstavama.

Izvodili su ih u svojoj školi, Knjaževsko-srpskom teatru i u Dečjem pozorištu. Za sve predstave kostime nabavljaju sami, šiju, improvizuju, snalaze se kako znaju i umeju, bez ičije pomoći. Najvažnija je iskrenost i zbližavanje učenika i nastavnika van učionice, na zajedničkom terenu, gde jedni drugima mogu i da aplaudiraju, ali i da bez ustezanja  ukažu na propuste i greške koje se vrlo brzo, zahvaljujući zajedništvu, ispravljaju. Igraju Šekspirovu Juliju, Mikelanđela, Betovena, Kolumba, Pitagoru…U predstavi „Čudesna šuma” sve životinje glume nastavnici, koji su veoma posvećeni ovoj aktivnosti.

  • Nastavnice koje rade sa decom – Zorica Mihajlović, Ivana Bugarčić, Vera Jović, Snežana Todorović, Danijela Simović, Sandra Ristić, Slaviva Đukić, Irena Katanić, Gordana Kovačević, Ana Danas, Jelena Todorović, Aleksandra Tvrdišić, Sanja Milosavljević i Jelena Antić toliko su se posvetile ovoj ne može se reći igri s decom, jer ovo je ozbiljan rad gde deca glume zajedno sa nama i iskazuju svoj talenat, pa možda neko od njih sutra posveti svoj život glumi, rekla nam je Slavica Bajović, koja glumi Juliju u Šekspirovoj drami.

Imaju i predstave gde nastavnici glume govoreći na stranima jezicima, što je izuzetno poučno i zanimljivo. Predstave su veoma uspešne i poučne za mlade naraštaje. U prilog tome govori i to da je načelnik Školske uprave Goran Joksimović sazvao stručni skup „Školske proslave i priredbe” na kome je izvedena predstava kao odličan primer kako treba raditi u školama.

  • Raditi sa decom je izuzetno inspirativno i zanimljivo. Pogotovo kad vidite kako se oni „pretvaraju” u neke druge likove, prepoznaju se u nekim drugim ličnostima i potpuno se poistovećuju s njima. Veoma su uspešni u svemu tome i čast nam je da smo pozivani da učestvujemo u gradu, da se sa našim radom upoznaju i oni koji nemaju veze sa školom „Mirko Jovanović”, da naše predstave vidi i druga publika osim nastavnika, roditelja i učenika naše škole. Predstave su izuzetno posećene, popularnost nam raste što nam daje dodatni „vetar u leđa” da radimo još bolje i sa voljom i entuzijazmom, kaže Snežana Todorović nastavnica matematike u školi „Mirko Jovanović”.

Nove predstave će sigurno raditi i ubuduće, stasaju mladi učenici i sve je više zainteresovanih za rad u ovom neobičnom projektu koji su, što je za svaku pohvalu, organizovali sami nastavnici ove osnovne škole.

Za kragujevačke nedeljne novine piše Gordana Strmbovski  

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.