NEVIDJENI PRITISAK NA PRAVOSUDJE

Društvo Komentar

Kako kolektiv Prve tehničke škole u Kragujevcu podržava svog nedavno uhapšenog direktora Nenada Andrića

-Dolaskom Nenada Andrića (na funkciju direktora Prve tehničke škole u Kragujevcu – prim. Z.R stanje u školi,počinje da se menja. Škola je dobila novi izgled, ali je mnogo važnije to što su nastavni proces i organizacija škole i školskih aktivnosti postali prepoznatlјivi u gradu, zemlјi i inostranstvu. Učenici škole osvajaju nagrade na takmičenjima, škola dobija organizaciju, transparentnost objavlјivanja , informisanja i obaveštavanja nastavnika dovedenu do savršenstva…Nenad Andrić je nesebičnim pomaganjem i tolerancijom, ali i motivacijom đaka, profesora i roditelјa, lјubavlјu i brigom za đake sa posebnim potrebama tome u najvećoj meri doprineo, dajući primer kako se o deci brine; uz bolesnu decu je uvek prvi u kolima hitne pomoći, svakog od 1400 učenika zna po imenu. Za profesore i učenika on nije samo direktor, već i kolega, roditelј i prijatelј, a pre svega čovek, navodi se, izmedju ostalog. u poslednjem, ovonedeljnom obraćanju javnosti šumadijskoj I najširoj domaćoj javnosti kolektiva Prve tehničke škole, u kojem se, kao što se iz priloženog (citiranog)  da videti “na sva zvona” veličaju lik i delo direktora te škole Nenada And ića.

Neupućeni deo te iste javnosti mogao bi, nakon čitanja citiranog “sočinenija” kolektiva Prve tehničke šmkole da pomisli da zaposeni u toj školi predlažu svog direktora Nenada Andrića za unapredjenje na neku još važniju funkciju u domaćem obrazovanju. Na funkciju načelnika Školske uprave u Kragujevcu, na primer, ili,pak, na neko važno mesto u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja koje ga je (Andrića) i predložilo za direktora Prve tehničke škole… Ali, nije ovde o tome slučaj.

Ne radi se, nadalje,  ni o predlogu kolektiva Prve tehničke škole u Kragujevcu da direktor te škole Nenad Andr ić dobije neko važno društveno priznanje.  Djudjevdansku nagradu grada Kragujevca za značajno poboljšanje uslova rada u školi kojoj je na čelu, na primer, Ili, možda, Vukovu nagradu za doprinos unapredjenju obrazovnog procesa… No, ne radi se ni o tome.

Kolektiv Prve tehničke škole u Kragujevcu, hvalospevom o liku i delu direktora te škole Nenada Andrića, što je, kad su ovakve situacije u pitanju, bez ikakve dileme ibarem u Šumadiji, slučaj bez presedana – daje podršku direktoru Nenadu Andriću, nakon što je (Andri) 3. oktobra ove godine uhapšen,  i  to zbog sumnje da je,kako se navodi u policiskom saopštenju,”primio mito i trgovao uticajem”.

  • Pripadnici Odeljenja za borbu protiv korupcije MUP Srbije, po nalogu Posebnog odekljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu, uhapsili su N.A. (1976), zbog sumnje da je počinio krivična dela primanje mita i trgovina uticajem. Sumnja se da je N.A., odgovorno lice Prve tehničke škole u Kragujevcu, preko posrednika B.M. (takodje uhapšen kad i N.A.) tražio 400 evra, kako bi uticao na jednog nastavnika da učeniku pomenute škole prilikom polaganja popravnog ispita da prelaznu ocenu, iako učenik nije imao potrebno znanje, navodi se policijskomm saopštenju izdatom nakon hapšenja Nenada Andr ića. Dodaje se da je Andrić osumnjičen I za primanje mita od 200 evra, s time što se u tom drugom slučaju, sudeći prema policijskoj  informaciji cenjkao sa majkom jedne učenice kojoj je za premeštaj  ćerke na drugi smer u Prvlj tehničkoj najpre tražio 300, pa snizio cenu na 200 “evrića”.

Šumadijskoj i  ostatku domaće javnosti, dosta dobro je znano da je svako nevin dok se ne dokaže suprotno. To, naravno, važi i za direktora Prve tehničke škole u Kragujevcu Nenada Andrića, bez obzira na indikacije da je slučaj čiji je glavni akter otkriven zahvaljujući i obeleženim novčanicama… No, to je već posao za nadležne državne organe, na koje kolektiv Prve tehnilčke škole u Kragujevcu, bez ikakve dileme, vrši, opet bez imalo preterivanja, skandalozan pristisak, i to sve pozivajući se “na moralnu  i etičku potrebu” da se obrate javnosti povodom hapšenja… Najnemoalnije u toj “moralnoj potrebi” zaposlenih u Prvoj tehničkoj školi u Kragujevcu je to što u čitavu priču uvlče i svoje učenike, mahom maloletnike, koji su, takodje, koliko je poznato, potpisivali nekakvu podršku uhapšenom Nenadu Andriću.

Podsetimo da je Nenad Andrić  i član novog saziva Saveta Univerziteta u Kragujevcu, te  da je na to mesto imenovan na predlog Vlade Srbije. Na Univerzitetu se špekuliše da je svojevremeno sankcionisan zbog navodnog falsifikovanja službenih isprava.

Piše: Zoran Radovanović

Tagovi:

1 komentar

  1. Ne želim da branim Andrića.Čuo sam šta mu se stavlja na teret, ali komentar koji je dao Z.Radovanović je još tužniji i jadniji od pisma kolega direktora Tehničke škole.Zoran piše o pritisku na pravosudje, a sam utvrdjuje da je delo učinjeno i još tekst završava da se na Univerzitetu špekuliše da je „svojevremeno sankcionisan zbog navodnog falsifikovanja službenih isprava“.Dokaz.Šta je to? I to je novinar? Zoran Radovanović je inače poznat kao neko ko voli da „osudjuje“ bez dokaza, na osnovu optužbi čaršije.
    Ovo vam nije novinar.Zoran Radovanović je neko ko će ostati upamćen kao čovek koji je izmislio dogadjaj koji se i nije dogodio.Podsećam na vest o obnavljanju dana mladosti i ponovnom nošenju štafete u Kragujevcu.Organizatori par dana pre najavljenog dogadjaja,obavestili da se isti otkazuje, a Zoran pompezno objavio vest da je dogadjaj održan, da je bilo veselo, da su organizovani koncerti i nošenje štafete. Čovek bez dana škole, a voli da se zove novinar.E to je dovelo novinarstvo i u Kragujevcu i u Srbiji na ove grane.Sede priučeni radnici u privredi,čitaj majstori pobegli od Zastavine mašine, razmišljaju i daju sebi za pravo da o nečemu pišu,daju sudove,zaključuju.Ovo što se desilo u Tehničkoj je ozbiljna stvar i potrebno je detaljno utvrditi šta se zapravo desilo.Ako je i pola od optužbi tačno,to je poraz za struku,za obrazovanje.Ali pošto smo u vremenu u kome se živi kako se živi,gde kolege koje su se hapšenjem zabrinule i za svoju sudbinu,pošto je „neko“ to pismo organizovao, a taj „neko“ je uticajan i prati situaciju,onda reakcija kolektiva i ne čudi.Zašto o tome Radovanović nije malo istražio?Da li stvarno sve kolege stoje iza ovog pisma i ko je to i zbog čega uvukao decu u čitavu stvar? To su mnogo važnije društvene teme koje jedan ozbiljan novinar treba da istraži.Tu je i deo istine o čitavom slučaju.Ali, Zoran je daleko od ozbiljnog u bilo čemu, a u novinarstvu pogotovo.
    Nadam se da će te ovo objaviti.Ajde da vas vidim, ako ste zaista nezavisni i pravi zagovornici ideje da se čuje i kritička strana, pustite ovaj komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.