Nezavisnost: Za radnike FCA nije rešenje odlazak u Slovačku, već da rade u Srbiji za pristojnu zaradu

Društvo Ekonomija

U sindikatu „Nezavisnost“ u kragujevačkoj kompaniji „Fijat Krajsler automobili“ (FCA) Srbija ocenili su danas da za radnike te fabrike „nije rešenje“ odlazak na rad u Slovačku, jer oni hoće da rade u svojoj zemlji za pristojnu platu.

S druge strane, u tom sindikatu razumeju razloge menadžmenta kompanije za poziv radnicima iz Kragujevcu da se prijave za jednogodišnji rad u slovačkoj fabrici automobila, budući da joj treba kvalitetna i obučena radna snaga.

Dodaju i da je interes i da u Srbiji sa što manje radnika, kompanija pravi više vozila i smanji svoje troškove.

Sekretar „Nezavisnosti“ u FCA Igor Andjić je rekao je agenciji Beti da je, medjutim, dobro što je prijavljivanje za odlazak u slovačku fabriku dobrovoljno i nema pritisaka na radnike.

Dodao je da poslodavac uverava radnike da niko ne treba da se plaši, jer se proizvodnja u Kragujevcu nastavlja.

Loše je, kazao je Andjić, što zbog pandemije nije baš vreme da se radnici šalju 700 kilometara od kuće.

„Mislim da je to je, inače, više ponuda za mlade radnike, za koje odlazak na rad u Slovačku može biti karta u jednom pravcu, jer u tom slučaju imaju priliku da planiraju svoju budućnost u EU“, rekao je Andjić.

Prema njegovim rečima, za većinu radnika FCA u Kragujevcu odlazak u Slovačku „nije rešenje“, jer oni hoće da rade u fabrici u Kragujevcu i zaradjuju pristojnu platu.

Kazao je da radnici u Kragujevcu nisu krivi što „sede“ i imaju mnogo dana plaćenog odsustva, već je na kompaniji da obezbedi uposlenost.

S tim u vezi Andjić proziva i državu kao jednog od vlasnika fabrike sa 33 odsto.

U sindikatu „Nezavisnost“ smatraju da u ovoj godini neće stići novi model aumovila u kragujevačku fabriku, ali se nadaju da bi mogle da počnu bar pripreme za tu proizvodnju.

Dodao je i da je poslodavac zaposlenima u FCA umanjio regres zbog čega je njihova zarada sada niža od 4.000 do 5.000 dinara mesečno.

„Regres su povezali sa radnim danima, kojih je sada manje kao i sa prosečnom zaradom, koja je takodje niža, i otuda i umanjenje kompletne naše zarade“, objasnio je Andjić.

U sindikatu „Nezavisnost“ su još istakli da nisu zadovoljni što je Samostalni sindikat te fabrike prihvatio novi Kolektivni ugovor kojim se krši ustavno pravo radnika na štrajk.

Ističu i da radnici FCA još nisu još dobili priliku da ga pročitaju.

Andjić je naveo da je to prijavljeno inspekciji rada, ali da nema reakcije, te poslodavac i dalje ne dostavlja ovaj ugovor zaposlenima.

Piše: Gordana Mirović, Beta
Fotografija: Milan Nikić
Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.